Inhoudsopgave
- 1 Waarom zijn de voorbehouden handelingen in de wet opgenomen?
- 2 Welke handelingen zijn voorbehouden handelingen?
- 3 Wat zegt de beroepscode over het uitvoeren van voorbehouden en of risicovolle handelingen door de verpleegkundige?
- 4 Welke voorbehouden verpleegtechnische handelingen mogen uitgevoerd worden?
- 5 Welke voorbehouden handelingen zijn er voor verpleegkundige?
- 6 Wat zijn voorbehouden handelingen in de zorg?
- 7 Wat zijn de risicovolle handelingen?
- 8 Wat zegt de beroepscode over het uitvoeren van verpleegtechnische en of voorbehouden handelingen door de verzorgende IG?
Waarom zijn de voorbehouden handelingen in de wet opgenomen?
Voorbehouden handelingen Anders zijn de risico’s voor de patiënt te groot. Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
Welke handelingen zijn voorbehouden handelingen?
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
Wat houdt de regeling voor voorbehouden handelingen in?
U mag als zelfstandig bevoegd zorgverlener een voorbehouden handeling zelf uitvoeren. Dat is een medische handeling die op zo’n manier risico’s voor de gezondheid van een patiënt met zich meebrengt, dat alleen een voldoende deskundige persoon die handeling mag uitvoeren.
Wat zegt de beroepscode over het uitvoeren van voorbehouden en of risicovolle handelingen door de verpleegkundige?
Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij onzorgvuldig of onbekwaam handelen vrijwel zeker tot gezondheidsschade leiden. Een risicovolle handeling is voorbehouden als er onaanvaardbare risico’s zijn voor de patiënt als een ondeskundige de handeling uitvoert.
Welke voorbehouden verpleegtechnische handelingen mogen uitgevoerd worden?
Overzicht voorbehouden en risicovolle handelingen
voorbehouden | risicovol | |
---|---|---|
Inbrengen van blaaskatheter (eenmalig of verblijfs-) | X | |
Verwijderen verblijfskatheter | X | |
Blaasspoelen bij ingebrachte katheter | X | |
Verwisselen van suprapubische katheter | X |
Wat zegt de wet BIG over verpleegtechnische handelingen?
Onder verpleegtechnische handelingen vallen risicovolle handelingen en voorbehouden handelingen. In de wet BIG staat welke handelingen voorbehouden zijn, zoals katheteriseren, injecteren en puncteren. Voorbehouden handelingen zijn een aparte groep binnen de risicovolle handelingen.
Welke voorbehouden handelingen zijn er voor verpleegkundige?
Deze wet is ook bekend onder de naam Wet BIG.
- Verrichten van heelkundige handelingen.
- Verloskundige handelingen.
- Verrichten van endoscopieën.
- Verrichten van catheterisaties.
- Injecties geven.
- Verrichten van puncties.
- Onder narcose brengen.
- Radioactieve stoffen of ioniserende straling gebruiken.
Wat zijn voorbehouden handelingen in de zorg?
Voorbehouden handelingen zijn handelingen die, als een ondeskundige ze zou uitvoeren, onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen voor de patiënt. Daarom mogen alleen artsen en andere bevoegde zorgverleners deze handelingen zelfstandig indiceren en verrichten.
Wat zijn risicovolle handelingen in de zorg?
Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico’s.
Wat zijn de risicovolle handelingen?
Een risicovolle handeling houdt in dat gezondheidsschade kan ontstaan bij onzorgvuldig of onbekwaam medisch ingrijpen. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen deskundig en bekwaam zorgpersoneel mag uitvoeren. Dit zijn de voorbehouden handelingen. Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden.
Wat zegt de beroepscode over het uitvoeren van verpleegtechnische en of voorbehouden handelingen door de verzorgende IG?
De Beroepscode geeft je de waarden en normen van de beroepsgroep. Daarnaast maakt de Beroepscode aan zorgvragers en hun naasten, mantelzorgers, andere zorgverleners, zorgaanbieders en de samenleving als geheel duidelijk wat zij van jou als verpleegkundige of verzorgende mogen verwachten.