Inhoudsopgave
Wat is Vruchtgebruiklegaat?
Op het vruchtgebruiktestament zijn verschillende varianten mogelijk. Zo bestaat er het testament met een keuze-legaat. De langstlevende heeft hierbij het recht om een aantal zaken in eigendom over te nemen. Alles wat niet in eigendom wordt gekozen valt dan onder het vruchtgebruik.
Wat is een flexibel testament?
Met een flexibel testament kunt u zelf kiezen hoe de erfenis wordt verdeeld zodat zo min mogelijk erfbelasting hoeft te worden betaald. De keuze hoe het testament wordt uitgevoerd, wordt pas na het overlijden van de eerste partner gemaakt.
Wat mag een vruchtgebruiker doen?
Een vruchtgebruiker heeft volgende rechten:
- hij mag de met vruchtgebruik belaste zaken gebruiken;
- hij mag er de vruchten en inkomsten van innen;
- hij mag deze zaken beheren;
- hij mag zijn vruchtgebruik overdragen.
Waarom vruchtgebruik?
De reden voor het instellen van vruchtgebruik kan zijn dat iemand wenst dat zijn of haar eigen kinderen uiteindelijk het vermogen zullen ontvangen, maar dat een langstlevende partner, die niet tevens de ouder van de kinderen is, tot zijn of haar overlijden van die zaken mag genieten.
Waarom Keuzelegaat?
Door middel van dit keuzelegaat wordt het ‘papieren’ erfdeel van de kinderen verkleind ten gunste van de langstlevende partner waardoor een besparing van erfbelasting optreedt. De langstlevende heeft de mogelijkheid om goederen op naam van de kinderen te zetten, bijvoorbeeld een woning of aandelen.
Wat is een levenslang vruchtgebruik?
Als vruchtgebruiker hebt u het recht levenslang alle goederen van de nalatenschap te gebruiken, er de opbrengst van te innen, ze te beheren (verhuren, vervallen schuldvorderingen innen, de handel verderzetten, enz.). U hebt het recht omzetting te vragen van gans of van een deel van uw vruchtgebruik.
Wat is een Afvullegaat?
Het opvullegaat of afvullegaat is de clausule in het testament waarmee het betalen van erfbelasting over de erfdelen van de kinderen kan worden uitgesteld.
Wat is een Keuzetestament?
Dat is een testament dat alle mogelijkheden opneemt die de wet biedt. Uiteindelijk maken de erfgenamen pas op het moment van overlijden van de erflater een definitieve keuze uit die mogelijkheden. Je hoeft bij dit testament dus niet al ver van tevoren vast te leggen hoe de laatste wil uitgevoerd moet worden.
Heb ik recht op vruchtgebruik woning?
Recht van vruchtgebruik. Bij een vruchtgebruik-testament gaat het meestal om een woning of vermogen. Degene die het vruchtgebruik krijgt mag de woning blijven gebruiken of kan profiteren van de rente uit het vermogen. Dit heet het recht van vruchtgebruik.
Kan een woning met vruchtgebruik verkocht worden?
Zowel de blote eigenaars (de kinderen) als de vruchtgebruiker (de langstlevende echtgenoot) zijn beperkt in hun eigendomsrecht. Ze kunnen niet zomaar overgaan tot de verkoop van de geërfde goederen. Zij kunnen de woning/zaak wel verkopen, wegschenken of in hypotheek geven, maar enkel en alleen voor de blote eigendom.
Kan vruchtgebruik verkocht worden?
“De natuurlijke persoon die houder is van een recht van vruchtgebruik kan zijn recht verkopen. Er moet wel rekening gehouden worden met het tijdelijk karakter van het vruchtgebruik: het vruchtgebruik eindigt immers steeds bij het overlijden van de oorspronkelijke vruchtgebruiker.
Is langstlevende testament nog nodig?
Een langstlevende testament is nodig als u het anders wilt regelen dan de wet het doet of beter wilt regelen dan de wet het doet. Voor samenwoners met kinderen blijft nog steeds de noodzaak voor een testament, bij voorkeur in combinatie met een notariële samenlevingsovereenkomst.