Welke beroepen kunnen ambtenaren hebben?

Welke beroepen kunnen ambtenaren hebben?

Omdat de publieke sector erg breed is, zijn er veel verschillende soorten ambtenaren.

  • Rijksambtenaren.
  • Provincieambtenaren.
  • Gemeenteambtenaren.
  • Onderwijsambtenaren.
  • Politieambtenaren.
  • Defensieambtenaren.
  • Nieuwe ambtenaren door invoering Wnra.
  • Genormaliseerde en niet-genormaliseerde ambtenaren.

Waarom WNRA?

Sinds 1 januari 2020 hebben de meeste ambtenaren zoveel mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven. Voor ambtenaren geldt dan het private arbeidsrecht. Net als voor werknemers in het bedrijfsleven altijd al het geval was. Dit staat in de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).

Wie is de werkgever van een ambtenaar?

Een ambtenaar wordt namelijk door middel van een eenzijdige rechtshandeling – een statuut – door de overheid ‘aangesteld’. De aanstelling wordt in een besluit vastgelegd. Buiten de overheid gaan werknemer en werkgever samen een tweezijdige arbeidsovereenkomst aan.

Welke ambtenaren vallen niet onder de WNRA?

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) geldt niet voor medewerkers van de politie, defensie, rechters, officieren van justitie, leden van het Openbaar Ministerie en politieke ambtsdragers.

Wat voor werk doen ambtenaren in een gemeente?

Raadsleden vergaderen, lezen stukken, beantwoorden post en praten (veel) met inwoners van de gemeente. Zo blijven ze goed op de hoogte van wat er speelt. Vaak verdiepen ze zich extra goed in een paar onderwerpen, bijvoorbeeld onderwijs of werkgelegenheid.

Is een leraar een ambtenaar?

De rechtspositie van alle ambtenaren veranderde op 1 januari 2020. Toen ging de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in. Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht.

Wat zijn de voordelen van een ambtenaar?

Ambtenaren kunnen bij Ambtenarenlening.nl tegen een lagere rente een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Uit onderzoek van Ambtenarenlening blijkt dat ambtenaren maar liefst 9 keer zo weinig betalingsachterstand hebben als de gemiddelde Nederlander. Dat vertaalt zich in gunstigere voorwaarden.

Wie valt er onder de WNRA?

de rechterlijke macht: rechters, officieren van justitie en procureurs-generaal; defensieambtenaren, hieronder vallen zowel militair als burgerpersoneel; politieambtenaren: agenten, rechercheurs, maar ook administratief en technisch personeel; notarissen en gerechtsdeurwaarders.

Wat is een ambtenaar gemeente?

Volgens de Ambtenarenwet 2017 is een ambtenaar een persoon die een arbeidsovereenkomst heeft met een overheidswerkgever. Een ambtenaar kan een gemeenteambtenaar zijn, maar ook medewerkers bij de provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaren.

Wat is een ambtenaar wikikids?

Een ambtenaar is iemand die werkt voor de overheid, bijvoorbeeld iemand die bij de gemeente werkt. Je kan een identiteitskaart halen bij een ambtenaar op het stadhuis. Maar ook politieagenten en leraren zijn ambtenaren.

Is UWV ambtenaar?

Medewerkers van het UWV zijn door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) per 1 januari 2020 ambtenaar en vallen onder de Ambtenarenwet 2017.

Wat is de functie van een ambtenaar?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven