Inhoudsopgave
- 1 Wie schrijft de leerplannen?
- 2 Wat staat er in een leerplan?
- 3 Waarom zijn er leerplannen?
- 4 Wat is het verschil tussen eindtermen en leerplannen?
- 5 Wat wordt er bedoeld met didactische wenken in leerplan?
- 6 Wie mag mens en samenleving geven?
- 7 Wat is het officieel gesubsidieerd onderwijs?
- 8 Wie maakt de eindtermen?
- 9 Wat betekent Go onderwijs?
Wie schrijft de leerplannen?
Leerplannen opmaken is in principe een bevoegdheid van het schoolbestuur of de inrichtende macht, maar in de praktijk zijn het meestal de onderwijsnetten en onderwijskoepels die ze opstellen.
Waar vind ik de nieuwe leerplannen?
Waar vind je leerplannen? Op de websites van het GO! en de koepelorganisaties van de onderwijsnetten kan je leerplannen downloaden, afdrukken of bestellen.
Wat staat er in een leerplan?
Een leerplan of curriculum omschrijft de leerdoelen en eindtermen die de leerlingen voor een bepaald vak moeten behalen en de strategie om die te bereiken. Het plan wat betreft het leren kun je op zijn kwaliteit beoordelen door te kijken naar de mate waarin de ontworpen leerprocessen effectief en efficiënt zijn.
Wat is het gemeenschappelijk funderend leerplan?
In het gemeenschappelijk funderend leerplan staat de vorming tot persoon van de leerling centraal. Het leerplan drukt uit wat voor een school belangrijk is in haar onderwijsvisie, ingebed in een zorg- en kansenbeleid.
Waarom zijn er leerplannen?
Een leerplan bevat herkenbaar de doelstellingen die noodzakelijk zijn om de minimumdoelen (eindtermen, ontwikkelingsdoelen, specifieke eindtermen,…) na te streven of te bereiken. Veel leerplannen geven ook pedagogische tips aan de leraren om hen te helpen de leerplandoelen te realiseren.
Wie stelt de eindtermen op?
Wie bepaalt wat er in de eindtermen komt? De overheid, in samenspraak met heel wat onderwijsexperts. Het Vlaams Parlement gaf de opdracht aan teams van slimme leraars en experts om de eindtermen te vernieuwen. De politici moeten het resultaat van hun werk nu nog tot wet maken met een officiële stemming.
Wat is het verschil tussen eindtermen en leerplannen?
In de leerplannen kan een school meer doelen opnemen dan de minimumdoelen uit de eindtermen. De leerplannen worden ook goedgekeurd door de overheid. Een leerling die de eindtermen bereikt heeft, heeft dus recht op zijn diploma.
Welke eindtermen zijn er?
Gewoon lager onderwijs, 2de en 3de graad van het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs: eindtermen
- Vak- of leergebiedoverschrijdende eindtermen en eindtermen die een attitude aangeven, zijn door de school bij de leerlingen na te streven.
- De andere eindtermen, ook de specifieke eindtermen, zijn te bereiken.
Wat wordt er bedoeld met didactische wenken in leerplan?
Binnen de ‘algemene pedagogisch-didactische wenken’ reiken we een referentiekader aan en lichten we het concept van het leerplan toe. Binnen de ‘specifieke pedagogisch-didactische wenken’ reiken we concrete tips aan in verband met de realisatie van de leerplandoelstellingen en de leerinhouden.
Wat is een open leerplan?
De vrije scholen staan open voor alle culturele en godsdienstige richtingen. In het eigen leerplan voor kinderen van vier tot achttien jaar wordt uitgegaan van de ontwikkelingsfasen van een kind.
Wie mag mens en samenleving geven?
Leraren met expertise in economische, sociale of maatschappelijke vorming hebben voldoende bagage om het vak Mens & samenleving te kunnen geven. Zij hebben een vereist bekwaamheidsbewijs. Alle andere professionele bachelors lerarenopleiding hebben een voldoend geacht bekwaamheidsbewijs.
Wat met PAV in de modernisering?
5. Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) worden in bepaalde richtingen onvoldoende bereikt. Internationaal onderzoek toont aan dat zowel onze beste leerlingen als de grote middenmoot onder meer voor leesvaardigheid en wiskunde significant minder sterk beginnen te presteren.
Wat is het officieel gesubsidieerd onderwijs?
Het gesubsidieerd officieel onderwijs omvat het gemeentelijk onderwijs (georganiseerd door de gemeentebesturen) en het provinciaal onderwijs (georganiseerd door de provinciebesturen). De schoolbesturen zijn verenigd in 2 koepels: Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten vzw (OVSG vzw)
Wat is een Leerplandoelstelling?
Wie maakt de eindtermen?
Wat is het officieel onderwijs?
De scholen die zijn ingericht door of in opdracht van de overheid (Vlaamse overheid, provincies, steden of gemeenten) behoren tot het officieel onderwijs. Scholen die niet door de overheid zijn ingericht behoren tot het vrij onderwijs.
Wat betekent Go onderwijs?
onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is de Vlaamse openbare instelling voor het gemeenschapsonderwijs. Het GO! (spreek uit: ‘geeoo’) is een van de drie onderwijsnetten naast officieel en vrij gesubsidieerd onderwijs.
Wat is het verschil tussen Leerplandoelen en eindtermen?
In de leerplannen kan een school meer doelen opnemen dan de minimumdoelen uit de eindtermen. De Onderwijsinspectie controleert of scholen de eindtermen correct behandelen en bereiken bij de leerlingen. Een leerling die de eindtermen bereikt heeft, heeft dus recht op zijn diploma.