Waar komt het gezegde van lotje getikt vandaan?

Waar komt het gezegde van lotje getikt vandaan?

Waar de uitdrukking van lotje getikt vandaan komt, staat niet vast, aldus het EWN. Lotje kan een verbastering van lorretje zijn, want aan het einde van de negentiende eeuw is ook de uitdrukking van lorretje getikt aangetroffen. Vermoedelijk hoorde gepikt, en niet getikt, oorspronkelijk in de uitdrukking thuis.

Waar komen spreekwoorden en vaste uitdrukkingen vandaan?

Veel bekende Europese spreekwoorden werden, voor zover we weten, voor het eerst gebruikt door de Romeinen, maar het Latijn was het medium van talloze Griekse zinnen die daarvoor al bestonden. Mogelijk zijn ze bedacht door onbekende filosofen of zijn het delen van historische verslagen, oude orakels, mythes en fabels.

Wat zijn vaste spreekwoorden?

Een spreekwoord is een kernachtige, vaste uitspraak die een erkende, op ervaring berustende waarheid of wijsheid uitdrukt en die telkens weer toegepast wordt op zich voordoende situaties en verschijnselen. Voorbeeld van een spreekwoord: Na regen komt zonneschijn.

Waar komt de uitdrukking?

In het Nederlandse schrift is in 1896 voor het eerst de uitdrukking ‘lik me vessie’ aangetroffen. Met ‘vessie’ werd ‘vestje’ bedoeld en dit woord is weer afgeleid van het Franse woord ‘fesse’, dat bil betekent. Oorspronkelijk betekende dit dus zoiets als ‘lik m’n r..t’.

Wat betekent de uitdrukking de draad van Ariadne?

Ariadne zou de held Theseus geholpen hebben te ontsnappen uit het labyrint. Ze gaf hem een zwaard en een kluwen wol (de draad van Ariadne). De wollen draad moest hij afwikkelen terwijl hij het labyrint inging. Theseus liet, vrijwillig of gedwongen door Dionysus, Ariadne achter op Naxos na zijn terugkeer uit Kreta.

Waar komt de uitdrukking op die fiets vandaan?

De herkomst van op die fiets in de betekenis van op die manier is onduidelijk. Het zou Rotterdamse straattaal zijn, maar dat is niet zeker. Wat me vooral verbaast, is dat het ontstaan van het woord ‘fiets’ in nog dikkere nevelen is gehuld. De volksmond bepaalde anders: het werd fiets.

Waar komt de uitdrukking in hart en nieren vandaan?

Deze zegswijze gaat terug op de Bijbel. Ook in hart en nieren (‘door en door’) gaat terug op de Bijbel. Naast de nieren staat immers ook het hart vaak voor het diepste innerlijk van de mens. Het zijn als het ware de plaatsen waar zijn diepste gevoelens en gedachten gevestigd zijn.

Wat betekent Je slaat de spijker op zijn kop?

de spijker op de kop slaan hij slaat de spijker op de kop: hij geeft het goede antwoord, hij maakt een opmerking die juist op dit moment erg waardevol is.

Waar komt de uitdrukking linke soep vandaan?

(1962) (inf.) gevaarlijke toestand; riskante boel. 1962) • De chauffeur floot door z’n voortanden. ‘Linke soep,’ zei hij.

Waar komt het woord snars vandaan?

Snars is afgeleid van het werkwoord snarren. Net als snerren en snirren had het de betekenis van een snelle beweging maken. Later verwaterde de betekenis van snars tot een slok of een hap, een kleine hoeveelheid eten of drinken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven