Wie moet op het Ros Beiaard zitten?
Conform traditie dienen elke tien jaar de heemskinderen te bestaan uit vier opeenvolgende broers die in dezelfde familie zijn geboren. Die jonge ridders zitten in vol harnas op het ros gedurende de ommegang en begroeten het publiek fier met hun zwaard.
Hoeveel mensen dragen het Ros Beiaard?
Het mag rekenen op een uitgebreide en diverse erfgoedgemeenschap: de opeenvolgende 4 heemskinderen, de dragers van het Ros Beiaard, de zogenaamde pijnders, de reuzendragers, de Ros Beiaardharmonie, de talrijke figuranten in de ommegangen, het stadsbestuur, het Ros Beiaardcomité, de bewoners, etc.
Hoe heet het paard van de 4 Heemskinderen?
Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman, deze vier broers zijn de nieuwe Heemskinderen. Ze zullen op 24 mei op het Ros Beiaard zitten tijdens de ommegang in Dendermonde. Het Ros Beiaard is een reuzegroot houten paard dat om de tien jaar rondgaat in een folkloristische tocht door Dendermonde.
Hoe oud is Ros Beiaard?
Een van die elementen is het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen, die voor het eerst vermeld worden in 1460-1461. In 1568, bij het begin van de contrareformatie, kwam er een einde aan de half-religieuze, half-profane ommegang. Enkel de kerkelijke processies bleven gehandhaafd.
Wat is de breedte van t Ros Beiaard in cm?
Van de neus tot de staart is het paard 5,20 meter lang. De breedte bedraagt precies 2 meter. Het hoofd van het Ros Beiaard is een echt kunstwerk gesneden uit hout en dateert vermoedelijk uit 1600. Het is hol en meet 130 cm op 50 cm.
Wat is de kerngedachte achter het Ros Beiaard?
Het verhaal van het hoofd van het Ros Beiaard De Dendermondse traditie wil dat het nog steeds dezelfde kop is, die eens werd gebeiteld door Lieven Van de Velde.
Hoeveel weegt het Ros Beiaard?
Het paard weegt 800 kg, zonder Heemskinderen. Het houten geraamte bevat drie ruimtes en biedt plaats voor 12 dragers of Pijnders die binnenin worden aangevoerd door hun ploegleider.
Waar staan de Paardenkoppen in Dendermonde?
Afhankelijk van waar je start, leidt het parcours je langs de volgende locaties:
- Rusthuis Aymonshof.
- Kerkplein.
- ’t Sas.
- Zuidlaan.
- Stationsstraat.
- Heldenplein.
- Koningin Astridplein.
- Gedempte Dender.
Hoeveel Paardenkoppen in Dendermonde?
12 grote paardenhoofden staan verspreid over de historische binnenstad en gaan de dialoog aan met de toeschouwer. Het getal is een ludieke verwijzing naar het aantal jaren waarop we ditmaal moeten wachten om het Ros (hopelijk) opnieuw te zien.