Waarom geen statiegeld?

Waarom geen statiegeld?

De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.

Waarom bestaat statiegeld?

Statiegeld is ooit begonnen als methode van de leveranciers van producten om de kosten voor hun verpakkingsmateriaal zo laag mogelijk te houden. Door hergebruik van flessen en in sommige gevallen ook glazen potten werden de kosten gedrukt.

Waarom statiegeld op petflessen?

Statiegeld verlaagt de schoonmaakkosten van het opruimen van zwerfafval en het leegmaken van openbare afvalbakken. Minder lege verpakkingen die opgeruimd of opgehaald moeten worden door de gemeentediensten leidt tot een directe besparing voor de lokale belastingbetaler.

Kan ik alle lege flessen inleveren?

Je kunt je statiegeldflessen inleveren bij alle innamepunten in Nederland. Het maakt niet uit waar je ze gekocht hebt. Als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat!

Waarom geen statiegeld op Sapflessen?

Dat heeft te maken met de bederfelijkheid van de producten en het benodigde recyclingproces. Als je de flesjes inlevert, krijg je 15 cent terug. Belangrijk om weten is dat de komende maanden ook de oude flesjes, zonder statiegeld dus, nog verkocht worden.

Wat gebeurt er met lege statiegeldflessen?

spoelen en vullen van de nog bruikbare flessen worden de volle flessen weer naar de winkel vervoerd. De flessen die kapot of beschadigd zijn, worden er uitgehaald. Deze flessen gaan naar de fabriek. Van de scherven van de glazen flessen en het plastic van de plastic flessen maken ze weer nieuwe flessen.

Is statiegeld goed?

Inzameling met statiegeld leidt tot hoogwaardige recycling. Hierdoor sparen we, per kg ingezamelde flessen, ongeveer 80 procent van de energie-inhoud van de flessen uit. Dat is bijna vijf keer zoveel als de energie die wordt teruggewonnen bij verbranding van de flessen in een afvalverbrandingsinstallatie.

Is statiegeld verplicht?

Vanaf 1 juli 2021 zullen alle kleine plastic PET-flessen voor frisdranken en waters vallen onder één gezamenlijk statiegeldsysteem. De grote PET-flessen behouden statiegeld en vallen ook onder dit nieuwe wettelijk verplichte systeem.

Hoe werkt statiegeld op flesjes?

Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.

Welke lege flessen inleveren?

Overal inleveren De nieuwe emballagemachines kunnen alle petflessen met statiegeld herkennen. Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: “Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.

Kan ik kleine plastic flesjes overal inleveren?

Extra inleverpunten voor kleine plastic flesjes Vanaf 1 juli 2021 kunt u alle plastic flessen inleveren bij: supermarkten (groter dan 200 m2); grote tankstations langs de weg.

Is er statiegeld op petflessen?

Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven