Inhoudsopgave
Waar blijft ons kernafval?
In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.
Waar wordt in Nederland kernafval opgeslagen?
Op dit moment wordt het radioactieve afval dat Nederland produceert bovengronds opgeslagen, bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in de gemeente Borsele in Zeeland. Daar ligt het prima, en er is ruimte genoeg voor de komende 100 jaar.
Wat gebeurt er met kernafval in Belgie?
Het nucleair afval wordt in ons land momenteel opgeslagen op een select aantal zeer streng bewaakte locaties in het land: het terrein van Belgoprocess in Dessel en de kerncentrales in Doel en Tihange. De veiligheid van het gestockeerde radioactief afval in België wordt continu geëvalueerd en geoptimaliseerd.
Waar wordt kernafval opgeslagen in Belgie?
In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess .
Waar is het radio actief afval?
Het afval kan van heel verschillende aard zijn: vaste stoffen zoals gebruikte splijtstofstaven, filters, gereedschappen, verontreinigde grond en kleding, maar ook vloeistoffen zoals koelwater of oplosmiddel die radioactieve stoffen bevatten.
Hoe wordt kernafval opgeslagen?
Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie : Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren; Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan; Ontmanteling van nucleaire installaties.
Hoeveel kernafval produceert Nederland?
Geen 1,5 kubieke meter maar 73 Ieder jaar wordt er ongeveer 3 kubieke meter zeer radioactief geproduceerd. Dat kan gesplitst worden in 1,5 kubieke meter hoog radioactief afval en 1,5 kubieke meter ‘intermediate’ radioactief afval, dat eveneens zeer langdurig gevaarlijk is voor de mens.
Wat gebeurt er met kernafval in België?