Waar zit hielbeen?

Waar zit hielbeen?

Het hielbeen of calcaneus is het grote bot in de hiel van de menselijke voet. Het staat in verbinding met het sprongbeen. De belangrijkste taak van het hielbeen is het opvangen van het gewicht van het lichaam bij elke stap. Het bovenste deel van het hielbeen wordt het tuber calcanei genoemd.

Wat is de oorzaak van pijn in de hiel?

Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak ‘hielspoor’ genoemd.

Hoe noem je de achterkant van je voet?

Met de hiel wordt de achterzijde van de voet bedoeld, en met de hak de onderzijde van dit gedeelte van de voet.

Wat zijn klachten bij hielspoor?

Symptomen Hielspoor Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.

Wat is een hielbeen?

Het hielbeen is het bot dat de hiel van de voet vormt. Bij staan of lopen draagt dit bot het grootste deel van het lichaamsgewicht.

Waar zit de pijn bij hielspoor?

De pees zit tussen de hiel en de tenen. De plek waar de pees aan de onderkant van de hiel vastzit, kan pijn doen. Deze pijn noemen we hielspoor. Hielspoor komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Wat kun je doen tegen de pijn van hielspoor?

Hielspoor Behandeling Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts.

Wat te doen bij pijnlijke hielspoor?

Adviezen bij hielspoor

  1. Ga niet heel lang achter elkaar lopen of staan.
  2. Blijf wel in beweging.
  3. Loop niet op blote voeten als de pijn daardoor erger wordt.
  4. Draag schoenen waarmee u zo weinig mogelijk pijn heeft.
  5. Als u gaat sporten: voorkom dat de pijn erger wordt.

Wat zit er aan je voet?

De voet is een ingewikkelde samenstelling van vele botten, spieren, pezen en banden. Zo zitten er wel 26 botten in de voet die samen 33 gewrichten vormen. Daarnaast zijn er 19 spieren en pezen en maar liefst 107 verschillende gewrichtsbanden die de voet bij elkaar houden.

Hoe heet de achterkant van je hiel?

Als de achterkant van de schoen (ook wel het contrefort genoemd) te veel tegen de hiel drukt, of als het contrefort juist niet aansluit waardoor de schoen gaat slippen, kunnen de slijmbeurzen van de achillespees geïrriteerd raken en/of gaan ontsteken.

Wat kan je zelf doen tegen hielspoor?

Wat kan ik zelf doen tegen hielspoor?

  1. rol drie keer per dag met de hele voetzool over een bevroren waterflesje;
  2. geef de voet rust.
  3. zorg voor goede ondersteuning zodat er minder spanning op de peesplaat komt te staan.
  4. probeer bij overgewicht af te vallen.
  5. doe oefeningen die de spieren sterker maken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven