Wat is adenoom schildklier?

Wat is adenoom schildklier?

Een toxisch adenoom is een goedaardige ziekte van de schildklier, waarbij schildkliercellen zich onttrekken aan de normale regulatie en te veel schildklier hormoon gaan produceren. Het gevolg hiervan is een te snel werkende schildklier, ofwel hyperthyreoïdie.

Wat veroorzaakt een vergrote schildklier?

Als u te weinig jodium binnenkrijgt, zwelt de schildklier op in een poging om voldoende hormonen te produceren. Medicatie – sommige medicijnen (bijv. amiodaron, interferon-alfa en lithium) kunnen een struma veroorzaken. Erfelijke factoren – sommige mensen hebben aanleg voor een vergrote schildklier.

Kan een vergrote schildklier weer kleiner worden?

De straling van radioactief jodium kan ervoor zorgen dat uw schildklier langzamer gaat werken. Ook kan de straling ervoor zorgen dat een vergrote schildklier met meerdere knobbels kleiner wordt. Dit komt omdat de straling van het radioactief jodium een deel van de schildkliercellen vernietigt.

Wat te doen bij een vergrote schildklier?

Vaak is behandeling niet nodig. Wel krijgt u een jaarlijkse controle. Als behandeling wel nodig is, kunt u een schildklieroperatie, behandeling met radioactief jodium of behandeling met tabletten krijgen.

Waarom schildklier verwijderen?

De schildklier werkt te hard. Indien dat niet met medicijnen in de hand is te houden kan een operatie noodzakelijk zijn. Er zit een knobbel in de schildklier. Die knobbel kan de oorzaak zijn van het te hard werken, kan een onschuldig goedaardig gezwel zijn, maar kan soms ook een kankergezwel zijn.

Wat te doen tegen een vergrote schildklier?

Kan een struma kleiner worden?

Behandeling van struma met radioactief jodium wordt ook vaak toegepast, omdat het eenvoudig is en in hoge dosis ook effectief. Verkleining van een struma treedt op tot 50 procent, maar het duurt wel een à twee jaar voor dit effect wordt bereikt.

Hoe voel je een vergrote schildklier?

De klachten drukkend gevoel in de hals. Soms ontstaat er heesheid. Het kan ook zijn dat u de verdikking in uw hals er storend uit vindt zien. Bij een versnelde werking van de schildklier zullen er ook klachten ontstaan zoals vermoeidheid, gejaagdheid en hartkloppingen.

Welke medicijnen bij schildklier?

De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4). Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangt schildklierhormoon de functie van de hele schildklier.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven