Inhoudsopgave
Wat is een beschouwing schrijven?
Een beschouwing is een tekst waarvan het doel is om de lezer kennis te laten maken met verschillende meningen, zodat de lezer ten slotte zijn eigen mening kan vormen (opiniëren). Hierin verschilt de beschouwing van het betoog, waarvan het doel is de lezer te overtuigen van een standpunt.
Hoe schrijf je een beschouwing voorbeeld?
Beschouwing aandachtspunten Je maakt eerst een inleiding, dan schrijf je de kern met daarin de argumenten voor en dan een stuk over de argumenten tegen. De beschouwing wordt afgesloten met een slot. In een beschouwing lees je geen conclusie. Het slot kan een samenvatting zijn van de inleiding en de kern.
Hoe schrijf je beschouwend?
Bij een beschouwing is het belangrijk dat je de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Denk er goed aan dat je eigen mening niet te nadrukkelijk aanwezig is. Je mag natuurlijk wel noemen wat je zelf over het onderwerp vindt, maar dit moet de lezer niet beïnvloeden bij het maken van zijn eigen mening.
Hoe ziet een beschouwing er uit?
Een beschouwing is een objectieve tekst. Een objectieve tekst is een informatieve tekst, waarbij de er geen mening van de schrijver naar voren komt. Hierbij geeft de schrijver niet zijn mening. Bij een beschouwing is het belangrijk dat je goed de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht.
Hoe schrijf je de inleiding van een beschouwing?
De inleiding Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het onderwerp te betrekken op de actualiteit, of juist op de historie, door een anekdote te vertellen of door de lezer een vraag te stellen. Natuurlijk kun je zelf ook iets bedenken, als het er maar voor zorgt dat de interesse van de lezer gewekt is.
Wat voor Tekststructuren zijn er?
Er zijn verschillende tekststructuur:
- opsomming.
- middel-doel.
- probleem-oplossing.
- oorzaak-gevolg.
- overeenkomst-verschil.
- vraag-antwoord.
- toegevend.
- voorwaardelijk.
Hoe schrijf je een goede inleiding beschouwing?
Daarnaast moet de lezer na het lezen van de inleiding weten wat hij van de tekst kan verwachten….Kortom, de inleiding:
- trekt de aandacht van de lezer.
- maakt duidelijk wat het onderwerp van de tekst is.
- introduceert bij een beschouwing een probleem- of vraagstelling.
Wat zijn beschouwende vragen?
De auteur legt bijvoorbeeld iets uit, hij beantwoordt een vraag, hij draagt oplossingen voor een probleem aan of hij geeft een historisch overzicht van iets. Hij heeft daarbij geen andere bedoeling dan de lezer te informeren. In een beschouwing geeft de auteur zijn lezer de mogelijkheid zelf over iets na te denken.
Hoe schrijf je een goed slot voor een beschouwing?
Zoals elke beschouwing begint met een inleiding, eindigt elke beschouwing met een slot. Het slot komt direct na het middenstuk. In het slot komt een korte samenvatting, je laat doorschemeren wat je eigen positie is en het eindigt met een uitsmijter.
Hoe ziet een betoog er uit?
In het eerste deel introduceer je het onderwerp en probeer je de aandacht van de lezer te trekken. Het tweede deel is een opstap naar de kern. Hier formuleer je je stelling. De twee delen kun je in aparte alinea’s opsplitsen, maar je kan er ook één alinea van maken.
Hoe schrijf je het slot van een beschouwing?
Hoeveel woorden moet een beschouwing hebben?
Het betoog moet 500 woorden bevatten. De afwijkingsnorm is 10%. Je moet na de titel, na de inleiding en na het middenstuk steeds een witregel open laten. Let goed op je stijl, je spelling en je interpunctiegebruik.