Hoe werkt de bijstand?

Hoe werkt de bijstand?

Als u geen of een te laag inkomen heeft om van te leven, kunt u een aanvraag doen voor een bijstandsuitkering. Dit is een uitkering waarmee noodzakelijke kosten betaald. Noodzakelijke kosten zijn eten en drinken, de huur, gas, water en licht en de ziektenkostenverzekering. Lees hierover meer op de pagina bijstand.

Hoeveel geld krijg je in de bijstand?

Hoe hoog is de bijstandsuitkering?

Gezinssituatie Norm Hoogte van bijstandsuitkering
Alleenstaande ouder 70% van het netto minimumloon 1.052,32 euro per maand
Alleenstaande in inrichting 50% van het netto minimumloon 366,20 euro per maand
65 plusser aparte norm zie verderop in dit artikel

Heb je recht op bijstand als je bij je ouders woont?

Bent u 18, 19 of 20 jaar? Dan zijn volgens de wet uw ouders nog financieel verantwoordelijk voor u. U kunt dan recht hebben op een bijstandsuitkering. Echter is die uitkering dan lager dan voor mensen die 21 jaar of ouder zijn.

Waar wordt de bijstand van betaald?

De bijstandsuitkering wordt betaald vanuit de staatskas dus van de belastingbetaler. Toegevoegd na 9 minuten: Gemeenten krijgen van de rijksoverheid twee budgetten: een inkomensdeel en een werkdeel. Uit het inkomensdeel moeten de uitkeringen worden betaald.

Wat betekent het als je in de bijstand zit?

Als u zelf op geen enkele manier in staat bent om eigen inkomsten te verkrijgen en u niet in aanmerking komt voor een andere uitkering, kunt u in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.

Hoeveel is de bijstand 2021?

alleenstaande: €1.199,98 met een vakantietoeslag van 5%; alleenstaande ouder: €1.199,98 met een vakantietoeslag van 5%; gehuwden en samenwonenden, beiden of één van beiden AOW-leeftijd of ouder: €1.627,08 met een vakantietoeslag van 5%.

Heb ik recht op WW als ik thuis woon?

Of je wel of niet thuis woont, maakt niet uit voor het recht op uitkering. Als je nog thuis woont hebben inkomen en vermogen van je ouders geen invloed op jouw recht op uitkering (en andersom).

Hoeveel kan er gekort worden bij een uitkering als je kind bij je in woond?

Nee, het inkomen van uw kind wordt niet gekort op uw bijstandsuitkering. Toch kan uw uitkering veranderen. Bent u alleenstaande ouder en wordt uw jongste kind 18 jaar, dan ziet de gemeente u voortaan als een alleenstaande.

Hoeveel dagen mag je bij elkaar zijn met een uitkering?

Maar dat is te simpel, het hangt ook van de verdere omstandigheden af, bijvoorbeeld: werkt de vriend/vriendin, dan is deze minder vaak in de eigen woning en dan is er ook bij minder dan 3,5 dag bij elkaar sprake van gezamenlijke huishouding.

Hoe kunt u een bijstandsuitkering aanvragen?

Heeft u geen recht op een andere uitkering, dan kunt u een bijstandsuitkering bij de gemeente aanvragen. Met deze uitkering betaalt u de noodzakelijke kosten zoals huur, boodschappen, kleren, schoenen en een ziektekostenverzekering. U kunt een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente als deze voorwaarden voor u gelden:

Hoe berekent de gemeente uw bijstandsuitkering?

De gemeente berekent het vermogen aan de hand van uw schulden en waardevolle bezittingen. Zodra de gemeente uw aanvraag voor een bijstandsuitkering ontvangen heeft moet ze binnen 8 weken een beslissing nemen. Als de aanvraag onvolledig is, kan de gemeente de beslistermijn verlengen.

Wat is de startdatum van uw bijstandsuitkering?

De startdatum van uw bijstandsuitkering is de datum van aanvraag. U heeft vanaf deze datum recht op de uitkering. U krijgt pas betaald als de gemeente heeft bepaald dat u recht heeft op de uitkering. Soms kunt u vragen om een voorschot. U krijgt dan alvast een deel van de uitkering.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven