Welke desinfecterende middelen gebruiken zorginstellingen?

Welke desinfecterende middelen gebruiken zorginstellingen?

Bij desinfectie ga je als volgt te werk:

  • Gebruik chloor 1000 ppm (geen bleekmiddel uit de supermarkt) bij grote oppervlakken of alcohol 70% bij kleine materialen.
  • Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel.
  • Werk met wegwerp-schoonmaakmaterialen en draag handschoenen.

Wat is een desinfectiemiddel?

Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Wat zit er in desinfectiemiddel?

Vaak staat op desinfectiemiddelen ‘antibacterieel’ of ‘hygiënisch’. Ingrediënten kunnen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen bestaat er antibacteriele zepen.

Wat kun je gebruiken om te ontsmetten?

Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.

Welke uitspraak over reinigen en desinfecteren is juist?

Eerst reinigen, dan desinfecteren Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.

Wat is het verschil tussen handreiniging en handdesinfectie?

Wij onderscheiden handreiniging met water en zeep en handdesinfectie door de handen in te wrijven met handalcohol. Ter preventie van kruisinfecties worden deze methoden, mits goed uitgevoerd, als gelijkwaardig beschouwd. Handdesinfectie met handalcohol heeft de voorkeur als de handen niet zichtbaar verontreinigd zijn.

Wat is het verschil tussen een reinigingsmiddel en een desinfectiemiddel?

Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.

Hoe werkt desinfectiemiddel?

Desinfectiemiddelen werken veel algemener dan antibiotica (alleen sporen zijn vaak ongevoelig). Ze denatureren eiwit en DNA/RNA of maken de celmembraan kapot. Ze kunnen door hun algemene werking dan ook niet in het lichaam toegepast worden.

Waar bestaat desinfectiemiddel uit?

Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.

Wat zit er in handalcohol?

Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen. Om de dosering te vergemakkelijken wordt tot slot een verdikkingsmiddel toegevoegd.

Hoe vloer ontsmetten?

De te behandelen oppervlakken moeten vooraf worden gereinigd met een licht vochtige doek (bevochtigd met leidingwater). Meng het bleekwater in een liter leidingwater. Het water moet lauw zijn -tussen 18 en 25 graden.

Hoe reinig je instrumenten?

Instrumenten reinigen en zorgvuldig afspoelen met steriel of gefilterd water (0,2 μm) water.

  1. Droog af met een doek voor eenmalig gebruik.
  2. Het semi-kritisch instrumentarium daarna zo aseptisch mogelijk bewaren tot het volgend gebruik.
  3. Voor het kritisch instrumentarium volgt nu de fase van sterilisatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven