Is het u heeft of u hebt?

Is het u heeft of u hebt?

Het mag allebei. Uitleg: Het persoonlijk voornaamwoord ‘u’ drukte oorspronkelijk een derde persoon uit: ‘u heeft’. Maar tegenwoordig wordt ‘u’ veelal als tweede persoon enkelvoud aangevoeld (net als ‘jij’) en dan is het ‘u hebt’.

Heeft Of hebt gebeld?

bellen/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van bellen
onbepaalde wijs kort
tegenwoordig (v.t.t.) heb gebeld hebt/heeft gebeld
verleden (v.v.t.) had gebeld had gebeld
toekomend (v.t.t.t.) zal gebeld hebben zult/zal gebeld hebben

Welke persoonsvorm is u?

Tegenwoordig wordt u niet meer als derde persoon beschouwd maar als tweede persoon enkelvoud, net als jij/je. U wordt dan gecombineerd met de persoonsvorm van de tweede persoon: u hebt. U hebt is dus vergelijkbaar met jij hebt.

Is hebt goed Nederlands?

Het is allebei goed. U heeft komt iets vaker voor, maar in ons tijdschrift Onze Taal, en op deze website, gebruiken wij de vorm u hebt. Voorbeelden: Hebt u een hond, mevrouw?

Kan of kun je?

Je kunt en je kan zijn allebei correct. De vorm kun(t) is de neutrale vorm in het hele taalgebied: je kunt, jij kunt, kun je, kun jij. In België is ook de vorm kan neutraal; in Nederland wordt die als informeler beschouwd: je kan, jij kan, kan je, kan jij.

Is het wilt of wil?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: het wil, wil het. De vorm het wilt* (of wilt het*) is niet correct.

Heeft gegeven of hebt gegeven?

Beide vormen zijn juist. U hebt klinkt iets gewoner. Het woordje u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud: u is, u heeft, u kan, u wil, u zal. Maar tegenwoordig vat men u op als een tweede persoon enkelvoud, omdat het de beleefdheidsvorm is van jij.

Is belt met een t of d?

Toelichting. Het werkwoord bellen kan in België onpersoonlijk gebruikt worden. Zinnetjes als het belt of het heeft gebeld worden regelmatig gebruikt in België, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die een dergelijk gebruik afkeurt.

Wat is 1e 2e 3e persoon?

Het kenmerk persoon kent drie waarden: eerste persoon: de spreker. tweede persoon: de aangesprokene (Engels addressee) derde persoon: noch de spreker, noch de aangesprokene, maar een derde.

Wat is 1 2 en 3 persoon?

De 1e persoon enkelvoud staat voor de persoon die praat: ik. (Ondersteun met een gebaar en wijs naar uzelf.) De 2e persoon enkelvoud staat voor de persoon tegen wie je praat: jij of u. De 3e persoon enkelvoud staat voor iemand of iets anders: hij, zij, het.

Is hebt Nederlands?

Is het ‘u hebt’ of ‘u heeft’? Beide vormen zijn juist. U hebt klinkt iets gewoner. Het woordje u is van oorsprong een derde persoon enkelvoud: u is, u heeft, u kan, u wil, u zal.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven