Waarom is softdrugs niet legaal in Nederland?

Waarom is softdrugs niet legaal in Nederland?

Omdat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs, gelden hiervoor soms andere regels. Coffeeshops kunnen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen. Zij worden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd.

Waarom softdrugs legaliseren?

Kwaliteitscontroles van de softdrugs die in coffeeshops wordt aangeboden wordt mogelijk, het beperken van de gezondheidsschade moet voorop staan. Ook wordt met legalisering voorkomen dat de georganiseerde misdaad enorm veel geld verdient met de productie en handel in softdrugs.

Wat zijn de oorzaken van drugs?

Vooral jongeren voelen zich aangetrokken tot nieuwe ervaringen: ze zijn voornamelijk op zoek naar plezier en willen de grenzen van hun lichaam aftasten. Psychisch, sociaal, professioneel of fysiek onbehagen is tegelijk een risico en een oorzaak van drugsgebruik.

Wat is legaliseren van drugs?

Legalisering wil zeggen dat men drugs uit de strafwet haalt en onder brengt in een nieuwe wet die regels bevat over hoe productie en handel moeten verlopen.

Wat houdt softdrugs in?

Softdrugs worden ook wel lichte narcotica of lichte bedwelmingsmiddelen genoemd. In de Nederlandse wetgeving zijn deze drugs opgenomen in Lijst II van de Opiumwet. Veelal wordt met softdrugs in de volksmond gedoeld op marihuana (of wiet) en hasj, bestanddelen van de welbekende joint.

Welke partij wil drugs legaliseren?

Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten is er maar één die echt gaat voor legalisering van andere drugs: GroenLinks. Die partij vindt dat xtc en paddo’s ook gereguleerd zouden moeten worden. Maar daarbij houdt het gelijk op. Alle andere harddrugs moeten verboden blijven, vindt GroenLinks.

Hoe denken partijen over drugs?

Partijen tegen (soft)drugs: Zij vinden dat alle coffeeshops moeten sluiten. Samen met PVV en JA21 vindt SGP dat het gedoogbeleid per direct moet worden afgeschaft. En dat het onderscheid tussen soft- en harddrugs moet verdwijnen. CDA wil het gebruik van softdrugs minderen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven