Wat is de oorzaak van een ontstoken haarzakje?
Meestal komt een ontsteking van de haarzakjes door een bacterie. Soms komt de ontsteking door een schimmel, een gist of een parasiet. Ook ingegroeide haren kunnen een ontsteking geven. Bij een ontsteking van de haarzakjes gaat het meestal om de stafylokok-bacterie.
Is een ontstoken haarzakje besmettelijk?
Het gaat hierbij om dezelfde gisten die “pityriasis versicolor ” veroorzaken. Een folliculitis veroozaakt door een bacterie of een gist is niet besmettelijk voor andere personen !
Hoe ziet folliculitis eruit?
HOE ZIET FOLLICULITIS ER UIT? Er zijn enkele of vele kleine witte of gelige puistjes (puskopjes) te zien, die uitgaan van een haarzakje. Dat is te zien door van dichtbij te kijken: uit de meeste puistjes steekt nog een haartje. Er kan wat roodheid omheen zitten en vaak jeukt het.
Hoe ontstaan haarzakjes?
Haren groeien uit een aan de huid vast zittend haarzakje (haarfollikel). Zo’n haarzakje kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door bacteriën. Dan vormt zich pus in het haarzakje en ontstaat een puistje (pustel). Folliculitis kan ontstaan overal op het lichaam waar haren aanwezig zijn.
Hoe voelt een ontstoken haarzakje?
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Wat als je een haarzakje eruit trekt?
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Hoe voelt ontstoken haarzakje?
Waaruit bestaan haarzakjes?
Een haarzakje of haarfollikel is de functionele eenheid van een haar met omringende structuren. Daartoe behoren de haarpapil met zenuw en verzorgende bloedvaatjes, een talgkliertje en een spiertje waardoor de haar zich op kan richten bijvoorbeeld bij kou (kippenvel).
Hoe werken haarzakjes?
Het haarzakje zelf bestaat uit de papilla en de bulb. De papilla bevat kleine bloedvaten die de bloedtoevoer naar de haarzakjes verzorgen. De papilla voedt het haarzakje met de noodzakelijke voedingsstoffen voor de haargroei. De bulb, die de papilla omringt, deelt de cellen van de haren.