Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn SBL competenties?
- 2 Wat zijn pedagogische opvattingen?
- 3 Waar moet een goede leraar aan voldoen?
- 4 Wat betekend SBL?
- 5 Wat valt er onder pedagogiek?
- 6 Wat zijn de 7 competenties?
- 7 Wat is een goede leraar?
- 8 Wat zijn interpersoonlijke competenties?
- 9 Welke competenties zijn er allemaal?
- 10 Wat zijn competenties en vaardigheden?
- 11 Wat is interpersoonlijke sensitiviteit?
- 12 Welke vakken heb je nodig voor lerares basisonderwijs?
- 13 Wat is een Bekwaamheidseis?
- 14 Wat is een Startbekwame leerkracht?
- 15 Wat is de betekenis van competenties?
- 16 Welke werkzaamheden kun je uitvoeren op een basisschool?
- 17 Wat staat er in een Bekwaamheidsdossier?
Wat zijn SBL competenties?
De SBL competenties zijn: Vakinhoudelijk en Didactisch Competent. Organisatorisch Competent. Competent in Samenwerken met collega’s. Competent in Samenwerken met de omgeving.
Wat zijn pedagogische opvattingen?
Pedagogiek is de studie naar opvoeding en ontwikkeling van kind tot volwassenheid. De wetenschap bestudeert de opvoeding, de ontwikkelingsfasen en ook de relatie tussen het kind en zijn omgeving: familieleden, school, vriendjes en vriendinnetjes, de gebouwde omgeving, media, etc. De nadruk ligt vooral op het handelen.
Wat zijn competenties in het onderwijs?
Ik (Peter van Aalten) beschouw een competentie in het onderwijs als een zichtbaar adequaat gedrag dat als basis een samenhangend geheel van relevante kennis, vaardigheden en houding vertoont. Per competentie geef ik voorbeelden van wélke kennis, vaardigheden en houding bij die competentie kunnen horen.
Waar moet een goede leraar aan voldoen?
Maar goede leerkrachten moeten aan heel wat eigenschappen voldoen vooraleer ze de beste leerkracht ever kunnen zijn, zoals deze 15:
- Ze zijn onwijs geduldig …
- 2. …
- Niet te vergeten: hun enthousiasme kent geen grenzen.
- Leerkrachten zijn trouwens supersociaal …
- 5. …
- Plus, ze zijn steeds gemotiveerd …
- 7. …
Wat betekend SBL?
Er zijn landelijk door de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel (SBL) zeven competenties vastgesteld, die de wezenlijke aspecten van lerarenbekwaamheid in kaart brengen. Nu is de Onderwijscooperatie verantwoordelijk voor de competentieprofielen van leraren. De SBL competenties dateren van 2006.
Wat zijn de bekwaamheidseisen?
Bekwaamheidseisen leraren De bekwaamheidseisen zijn vastgelegd in het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel. Ze beschrijven wat leraren minimaal moeten weten en kunnen. Deze eisen zijn opgesteld door lerarencommissies en beschrijven wat er nodig is om leraar te zijn.
Wat valt er onder pedagogiek?
Pedagogiek of opvoedkunde is de studie van de manier waarop volwassenen (ouders, opvoeders, onderwijzers) jeugdigen grootbrengen met een bepaald doel voor zich. Een beoefenaar van deze studie heet een pedagoog. De studie van het onderwijs wordt onderwijskunde genoemd.
Wat zijn de 7 competenties?
Zeven competenties
- Competentie 1: Interpersoonlijke competentie.
- Competentie 2: Pedagogische competentie.
- Competentie 3: Vakinhoudelijke en didactische competentie.
- Competentie 5: Competent in het werken in een schoolteam.
- Competentie 6: Competent in relatie met de schoolomgeving.
Waar moet een LC docent aan voldoen?
Het competentieprofiel van de LB-/LC-docent is grotendeels gelijk. Op de competenties: kwaliteit, samenwerken, pedagogisch competent, vakinhoudelijk en didactisch competent en organisatorisch competent zijn voor de LC-docent een aantal aanvullingen gemaakt.
Wat is een goede leraar?
‘ ‘Een goede leraar ziet elke leerling, komt de klas in en geeft de leerlingen een hand. Staat bij de deur en maakt even contact. Ook al is het maar voor twee seconden. ‘ ‘Voor mij betekent het leraarschap: je leerling niet alleen van naam kennen, als een van de velen, maar ècht kennen, weten wat iemand nodig heeft.
Wat zijn interpersoonlijke competenties?
Een leraar die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding. Zo’n leraar schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer en brengt een open communicatie tot stand.
Welke competenties heb je nodig voor de pabo?
Vakinhoudelijk en didactisch sterk zijn Een leraar draagt voortdurend kennis over. Je moet dus goede didactische vaardigheden hebben. Daarnaast moet je voldoende afweten van alle schoolvakken en een goede algemene ontwikkeling hebben.
Welke competenties zijn er allemaal?
De competenties zijn onderverdeeld in zes categorieën:
- Communiceren.
- Denken en Leren.
- Leidinggeven.
- Organiseren.
- Taken uitvoeren.
- Persoonlijkheid, gedrag en houding.
Wat zijn competenties en vaardigheden?
Vaardigheden zijn activiteiten waarin iemand bedreven is. Competentie is dus een veel ruimer begrip dan vaardigheid. Met vaardigheden breng je kennis in de praktijk. Om communicatief vaardig te zijn (competentie), heeft iemand communicatieve vaardigheden nodig.
Wat is een interpersoonlijke relatie?
Een interpersoonlijke relatie is een sterke band tussen twee of meer personen. Een zekere aantrekking zorgt ervoor dat deze individuen naar elkaar toegebracht worden.
Wat is interpersoonlijke sensitiviteit?
Met sensitiviteit of inlevingsvermogen wordt bedoeld: de mate waarin je rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen. Er wordt ook wel gesproken van interpersoonlijke sensitiviteit. Als je gevoelig bent voor de gevoelens van anderen, dan wordt dat empathie of empathisch vermogen genoemd.
Welke vakken heb je nodig voor lerares basisonderwijs?
Daarnaast krijg je les in de vakken die je gaat geven op de basisschool: rekenen, taal, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, godsdienst, handvaardigheid, tekenen en muziek. Ook vaardigheden als bordschrijven, poppenkastspelen en voorlezen horen daarbij. In het tweede jaar begin je aan de hoofdfase.
Welke vakken heb je nodig om juf te worden?
Welke vakken krijg je tijdens de studie Pabo? Net als op de basisschool moet je op de Pabo goed zijn in rekenen, geschiedenis, taal, gym, lezen en tekenen. Als je begint met de Pabo krijg je zelfs een reken- en taaltoets om jouw vaardigheden te testen. Voldoe je niet, dan mag je niet beginnen.
Wat is een Bekwaamheidseis?
Wat is een Startbekwame leerkracht?
Als startbekwame leerkracht beschikt de student over zeven competenties, te weten: Competentie 7 Competent in reflectie en ontwikkeling Het vermogen (nieuwe) leerinhouden, eigen opvattingen en competenties te onderzoeken en te ontwikkelen, zodat hij als startbekwame leraar zijn doorgroei ter hand kan en wil nemen.
Welke competenties moet een leerkracht hebben?
In het po en vo wordt vandaag de dag rekening gehouden met zeven competenties: Interpersoonlijk competent, pedagogisch, organisatorisch, vakinhoudelijk en didactisch competent als ook bekwaamheid in het samenwerken met collega’s, samenwerken met de omgeving en competentie in reflectie en ontwikkeling.
Wat is de betekenis van competenties?
“Een competentie is de individuele capaciteit om kennis, vaardigheden en attitudes geïntegreerd in het handelen aan te wenden, in functie van de concrete en dagelijkse werksituatie.” Onderliggende kennis, vaardigheden en attitudes bepalen dit gedrag.
Welke werkzaamheden kun je uitvoeren op een basisschool?
Wat doet een leraar basisonderwijs?
- Bereidt lessen voor.
- Lesgeven.
- Coachen.
- Helpt met schoolzaken organiseren.
- Vergadert met collega’s en het management.
- Onderhoudt contacten met ouders en de intern begeleider.
- Goed met mensen om kunnen gaan.
- Pedagogische kwaliteiten hebben.
Wat betekent vakdidactisch handelen?
Vakdidactisch bekwaam wil zeggen dat de leraar de vak inhoud leerbaar maakt voor zijn leerlingen, in afstemming met zijn collega’s en passend bij het onderwijskundige beleid van zijn school. Hij weet die vak inhoud te vertalen in leerplannen of leertrajecten.
Wat staat er in een Bekwaamheidsdossier?
In een bekwaamheidsdossier staan de afspraken die de directeur en de leerkracht hebben gemaakt over de persoonlijke ontwikkeling van de leerkracht. Hierbij kunnen de bekwaamheidseisen als leidraad worden gebruikt. Het doel van een bekwaamheidsdossier is het op peil houden van de professionaliteit van leerkrachten.