Hoeveel bedraagt meerwaardebelasting?

Hoeveel bedraagt meerwaardebelasting?

Je betaalt 33% belasting op de winst (plus de gemeentebelasting) als de termijn tussen aankoop en verkoop korter is dan vijf jaar. Valt de termijn tussen aankoop en verkoop tussen de vijf en de acht jaar, dan betaal je 16,5% belasting op de winst (plus de gemeentebelasting).

Wat is ongebouwd onroerend goed?

Artikel 91 WIB bevat een definitie van een ongebouwd onroerend goed. Het bepaalt immers dat « grond waarop gebouwen zijn opgetrokken waarvan de verkoopwaarde lager is dan 30 % van de verkoopprijs van het geheel, met ongebouwde onroerende goederen worden gelijkgesteld ».

Hoe bereken je de meerwaarde?

Hoe meerwaarde berekenen? De meerwaarde bekomt men door de netto verkoopprijs te verminderen met de netto aankoopprijs.

Wat is de Reynderstaks?

Reeds in 2006 voerde men een heffing op meerwaarden in. Deze taks werd in het leven geroepen door toenmalig minister van Financiën Didier Reynders, vandaar dat de naam Reynders taks bleef plakken. Het is een meerwaardebelasting op obligatiefondsen en gemengde fondsen.

Hoe meerwaardebelasting vermijden?

Stopt uw klant zijn eenmanszaak, dan is de winst op de verkoop van het handelspand in principe belastbaar als stopzettingsmeerwaarde tegen 10% of 16,5%. Men kan echter aan deze belasting ontsnappen als het pand minstens drie tot vijf jaar privé gebruikt werd, bv. door het te verhuren als woning.

Hoeveel belasting over Crypto 2021?

Ik ben particulier en bezit cryptovaluta Je hoeft niet altijd belasting te doen over je vermogen. Een deel valt namelijk onder het heffingsvrije vermogen. In 2021 hoef je over de eerste 50.000 euro geen vermogensbelasting te betalen. Dit bedrag wordt verdubbeld bij fiscaal partnerschap.

Wat is een verkoop van een onverdeeld aandeel?

De verkoop van een onverdeeld aandeel in een nog bestaande onverdeeldheid (mede-eigendom) is een heikel juridisch punt. Veelal denkt de (mede-)eigenaar, bijvoorbeeld in het kader van een nalatenschap/erfenis dat hij vrij kan beschikken over dit aandeel en het dus kan doorverkopen aan een derde.

Wat is een gerealiseerde meerwaarde?

Deze meerwaarde wordt belast aan een tarief van 16,5 % op de winst (plus de gemeentebelasting). Gebeurd de verkoop van het gebouwd onroerend goed meer dan vijf jaar na datum aankoop, dan is er geen belasting meer verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarde.

Wanneer betaal je meerwaardebelasting op de grond?

Gebeurd de verkoop van de grond acht jaar na de aankoop, dan betaal je in principe geen meerwaardebelasting op eventuele winst. Staat er op de grond een gebouw, maar is de waarde daarvan lager dan 30 procent van het geheel (de grond en het gebouw samen), dan geldt alsnog de regeling voor gronden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven