Inhoudsopgave
Wat gebeurt er met Berlijn tijdens de Koude Oorlog?
In ons verslag bespreken wij de drie belangrijkste gebeurtenissen in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Namelijk de blokkade van Berlijn, de bouw van de Berlijnse Muur en de Val van de Muur. De blokkade van Berlijn was het eerste grote conflict tussen de beide kampen in de Koude Oorlog.
Wat had de Berlijnse Muur met de Koude Oorlog te maken?
28 jaar lang was de Berlijnse Muur hét symbool van de Koude Oorlog en van een Europa dat verdeeld was in een democratisch westen en een communistisch oosten. Toen de muur op 9 november 1989 viel, betekende dat het einde van de Koude Oorlog en het begin van een nieuw tijdperk in de wereldgeschiedenis.
Hoe kwam het dat de Berlijnse Muur viel?
De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur.
Wat gebeurde er met Duitsland in de Koude Oorlog?
Duitsland werd het brandpunt van de Koude Oorlog. In Berlijn vond in 1948 de eerste echte krachtmeting plaats. In Berlijn kwamen de Sovjets en de Amerikanen in 1948 keihard met elkaar in aanvaring. De Duitse hoofdstad lag in de Sovjetzone maar was net als de rest van het land in vier bezettingszones verdeeld.
Wat gebeurde er in de Koude Oorlog?
De Koude Oorlog (1945-1991) was een periode van gewapende vrede, na de Tweede Wereldoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, en hun verschillende bondgenoten. De Amerikanen en de Britten vreesden dat Oost-Europa helemaal onder de invloed van de Sovjet-Unie zou komen.
Wat was de bedoeling van de Berlijnse Muur?
In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd er begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur door het communistische Oost-Duitsland. Geleidelijk werd heel West-Berlijn omringd met een 2 meter hoge muur. Op die manier wilde de DDR zeker stellen dat DD-burgers niet vluchtten naar het vrije westen.
Wat gebeurt er met Duitsland en Berlijn na de oorlog?
Met de term Duitse deling wordt de opdeling van het grondgebied van het voormalige Duitse Rijk na 1945 bedoeld en meer in het bijzonder de periode van 1949 tot 1990, toen op het grondgebied van het huidige Duitsland twee staten bestonden, de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek.
Wat gebeurt er met Duitsland in 1949?
Op 24 mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) uitgeroepen, door de drie westelijke zones samen te voegen. Er werd toen nog benadrukt dat het ging om een tijdelijke staat. Op 7 oktober van dat jaar volgde de Sovjet-Unie met de Duitse Democratische Republiek (DDR).
Wat betekende de Koude Oorlog voor Nederland?
Vier decennia lang heeft de Koude Oorlog op verschillende manieren doorgewerkt in Nederland. In de buitenlandse politiek oriënteerde ons land zich op de Verenigde Staten en spande het zich in voor de Europese integratie; in Nederland zelf probeerde men de communistische dreiging te keren door de welvaart te vergroten.