Welke rechten heb je als je wordt staande gehouden?

Welke rechten heb je als je wordt staande gehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Wat gebeurt er als je wordt opgepakt door de politie?

Nadat u bent aangehouden mag u de politie u maximaal 6 uur vasthouden voor onderzoek. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van uw vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit. U bent niet verplicht om mee te werken aan de verhoren, u kunt u telkens beroepen op uw zwijgrecht.

Is aanhouden een dwangmiddel?

Bekende dwangmiddelen zijn: aanhouding op heterdaad (u wordt betrapt tijdens het plegen van het strafbare feit of kort erna) aanhouding buiten heterdaad. inverzekeringstelling.

Wat gebeurt er als je wordt opgepakt?

Als u bent gearresteerd als verdachte, wordt u overgebracht naar het politiebureau voor verhoor door de politie. De uren tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends worden niet meegeteld, waardoor de politie u in totaal dus maximaal 18 uur in hechtenis kan houden. Overigens kan de politie u ’s nachts wel horen.

Welke rechten heb je als pleger bij dit strafbare feit in het strafproces?

Recht om aangifte te doen Iedereen heeft het recht om bij de politie aangifte te doen van een strafbaar feit of misdrijf. Voordat u aangifte doet, krijgt u informatie over wat er gebeurt tijdens uw aangifte en daarna.

Hoe lang kan de politie je vasthouden?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Wat is een voorbeeld van een dwangmiddel?

Dwangmiddelen zijn middelen die bij een strafrechtelijk onderzoek kunnen worden gebruikt tegen de wil van de verdachte. Voorbeelden: voorlopige hechtenis, telefoontaps, huiszoeking of het in beslag nemen van spullen.

Hoe worden dwangmiddelen genoemd?

Het meest vergaande dwangmiddel is voorlopige hechtenis, alleen de rechter en de officier van justitie zijn bevoegd om dit middel toe te passen. Het ophouden van het onderzoek en de inverzekeringstelling mag daarnaast ook enkel door een officier van justitie worden opgelegd.

Hoe lang mag een verdachte worden opgehouden voor verhoor?

Ophouden voor onderzoek (9 uur) Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Wat gebeurt er als je verdachte bent?

Wat gebeurt er nadat ik als verdachte ben gehoord? Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting.

Wat zijn mijn rechten als slachtoffer?

Recht op schadevergoeding U heeft het recht om een schadevergoeding te vragen als u schade heeft geleden door een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u dit recht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven