Is een te snel werkende schildklier gevaarlijk?

Is een te snel werkende schildklier gevaarlijk?

Hyperthyreoïdie geeft een verhoogd risico op een zogenaamde thyreotoxische storm of crisis bij de moeder. Dit is een levensbedreigende complicatie van een te snel werkende schildklier, waarbij grote hoeveelheden schildklierhormoon ineens vrijkomen in het bloed.

Wat zijn de klachten bij een te snelle schildklier?

Wat merkt u als uw schildklier te snel werkt?

  • U heeft hartkloppingen.
  • U gaat beven.
  • U zweet veel.
  • U voelt zich onrustig of snel geïrriteerd.
  • U bent moe.
  • U heeft last van diarree.
  • U valt af, terwijl u toch goed eet.
  • Uw huid kan warm en vochtig aanvoelen.

Wat te doen bij een te snel werkende schildklier?

De meest bekende oorzaak is de Ziekte van Graves. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Als gevolg daarvan maakt de schildklier extra hormonen aan. De schildklier wordt uit zichzelf groter en maakt steeds meer schildklierhormoon aan.

Wat te doen aan schildklierproblemen?

Een te langzaam werkende schildklier is goed te behandelen met medicijnen met schildklierhormonen. U merkt pas na een paar weken dat de medicijnen helpen. Het kan een paar maanden duren tot er weer genoeg schildklierhormoon in uw bloed is. Meestal verdwijnen de klachten dan helemaal.

Kan schildklier dodelijk zijn?

Behandeling hypothyreoïdie Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden.

Is een te snel werkende schildklier erfelijk?

Gezien het frequente voorkomen in bepaalde families is er zeker sprake van een bepaalde erfelijke aanleg. Bij navraag blijkt dat 80% van de patiënten een (al dan niet ver) familielid heeft met schildklierziekte (of andere auto-immuunziekten).

Wat is een te hoge Schildklierwaarde?

Als de schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een te snel werkende schildklier. Hierdoor werkt je stofwisseling te snel. De verschillende processen in het lichaam verlopen dan sneller dan normaal. De medische term is hyperthyreoïdie; het wordt ook wel een te snelle schildklier genoemd.

Welke medicatie bij te snel werkende schildklier?

Welke medicijnen worden gebruikt bij te snelle schildklierwerking? Thionamiden remmen de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor een te snel werkende schilklier wordt afgeremd. De klachten zullen verminderen of verdwijnen. Voorbeelden zijn thiamazol, propylthiouracil en carbimazol.

Wat is de werking van de schildklier?

De schildklier produceert belangrijke hormonen: thyroxine en T3. Deze hormonen regelen uw stofwisseling – met andere woorden: hoe uw lichaam energie haalt uit het voedsel dat u eet. Als uw schildklier niet goed werkt, gebruikt uw lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten.

Hoe lang duurt een bloedonderzoek schildklier?

Bloedonderzoek bij een laboratorium In zo’n geval sturen wij het bloed naar een laboratorium. Het verschilt per bepaling hoe lang het duurt voordat we de uitslag binnen hebben. In de meeste gevallen is dit al binnen 24-48 uur, maar het kan soms ook langer duren.

Is een gezwollen schildklier gevaarlijk?

Als je een bolletje voelt in de schildklier of een zwelling in je hals opmerkt, contacteer dan je arts. Maak je niet te veel zorgen, in 95% van de gevallen zal het niet ernstig zijn.

Is Hashimoto dodelijk?

Veel voorkomende gevolgen en symptomen hiervan zijn haaruitval, snel vermoeid zijn, het koud hebben en een trage stoelgang. Een arts kan de ziekte van Hashimoto vaststellen door een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De ziekte van Hashimoto is niet te genezen, maar met medicatie wel te behandelen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven