Kun je Afrikaantjes overhouden?

Kun je Afrikaantjes overhouden?

wordt hoog en heeft grote bloemen. herfst gooi je de uitgebloeide planten dan niet op de composthoop, maar je spit ze onder. En het zijn uitstekende snijbloemen! Afrikaantjes uit de Patula Groep, met enkele bloemen en lange stelen, blijven in een vaas zeker tien dagen mooi.

Wat maken ze van afrikaantjes?

Je ziet ze veel bij boeren en dat heeft een reden. Afrikaantjes bevatten een stof die aaltjes dood. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Daarnaast zorgen Afrikaantjes er ook voor dat mieren, witte vliegen en ander ongedierte op afstand blijven.

Hoe lang duurt het voordat Afrikaantjes uitkomen?

Na het zaaien van de Afrikaantjes is het dus zaak de grond vochtig te houden. De zaden zullen snel ontkiemen en je zult dan ook binnen enkele dagen de eerste plantjes boven de grond uit zien steken. Waar het ontkiemen snel gaat, gaat de groei van de plant verder relatief langzaam.

Waar Tagetes planten?

Tagetes of afrikaantje: een gemakkelijke perkplant

  • Onder warm glas: midden februari tot midden april.
  • Onder koud glas: midden maart tot eind april.
  • Openlucht: vanaf april tot eind mei.

Kunnen afrikaantjes tegen nachtvorst?

Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten en aaltjes (nematoden) uit de buurt en bestrijden ze. Afrikaantjes kunnen niet tegen vorst. Ze sterven af als het vriest en hun zaden ook.

Waarom afrikaantjes in de moestuin?

Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.

Welke afrikaantjes zijn winterhard?

Het Afrikaantje heeft geen bijzondere verzorging nodig, maar er zijn wel een paar tips die je in je achterhoofd moet houden. De plant is niet winterhard, haal oude bloeien op tijd weg zodat de plant goed kan doorgroeien. Denk er ook aan dat een Afrikaantje veel water nodig heeft, anders stagneert de bloei.

Waar worden afrikaantjes voor gebruikt?

Tagetes, zoals de officiële naam van afrikaantjes luidt, wordt primair ingezet als natuurlijke bodemontsmetter omdat het bepaalde aaltjes in de grond doodt. Een veelgebruikt middel in de lelieteelt is het gewasbeschermingsmiddel Monam, maar het gebruik daarvan wordt steeds verder ingeperkt.

Waarom gaan mijn afrikaantjes dood?

Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet. Ook houdt de geur van afrikaantjes insecten weg.

Welke afrikaantjes tegen aaltjes?

Vooral Tagetes patula wordt in de land- en tuinbouw ingezet tegen de aaltjes. Tijdens veldproeven tussen 2006 en 2008 is gebleken dat de teelt van dit gewas gedurende twee maanden voldoende is voor een goede bestrijding.

Hoe Stinkertjes planten?

Het zaaien van afrikaantjes gaat als volgt: Spit een deel van de tuin om of vul een bloempot of bloembak met potgrond. De plantjes moeten uiteindelijk zoveel mogelijk in de zon of halfschaduw komen te staan. Strooi de zaadjes uit over de bodem en dek héél licht toe met aarde.

Waarom Tagetes planten?

Ze lokken nuttige insecten of weren juist schadelijke insecten. Bijvoorbeeld stinkertjes (Tagetes), deze mogen dan wel wat stinken, maar het is een ideale plant voor in de moestuin.

Na het zaaien van de Afrikaantjes is het dus zaak de grond vochtig te houden. De zaden zullen snel ontkiemen en je zult dan ook binnen enkele dagen de eerste plantjes boven de grond uit zien steken.

Welke Afrikaantjes zijn winterhard?

Waarom zaaien boeren Afrikaantjes?

Wie goed oplet ziet ze steeds vaker op de akkers: Afrikaantjes. Ze symboliseren de 21e eeuwse gewasbescherming. De ‘giftige’ sappen in de wortels van de planten zuiveren de grond van schadelijk ongedierte.

Wat te doen met uitgebloeide afrikaantjes?

Haal daarom op tijd de oude bloemen weg zodat hij goed door kan blijven groeien. Afrikaantjes houden van veel water, geef je dit niet dan stagneert de groei. Wanneer de plant is uitgebloeid kun je de zaadjes gebruiken om opnieuw te planten.

Hoe groot wordt een Afrikaantje?

Afrikaantjes worden maximaal 80 cm hoog en zijn niet winterhard. Haal daarom op tijd de oude bloemen weg zodat hij goed door kan blijven groeien. Afrikaantjes houden van veel water, geef je dit niet dan stagneert de groei. Wanneer de plant is uitgebloeid kun je de zaadjes gebruiken om opnieuw te planten.

Waarom afrikaantjes?

Waarom Afrikaantjes? Je ziet ze veel in boeren moestuinen, het is dus een oud gebruik en niet voor niets. Afrikaantjes scheiden een stof af die aaltjes dood. Dit zijn mini wormen die aan de wortels van de planten eten, waardoor de plant dood kan gaan, wil je dit voorkomen?

Kan afrikaantjes tegen vorst?

Welke Tagetes tegen aaltjes?

Waarom velden met afrikaantjes?

In augustus, september en oktober kun je her en der prachtige grote velden met oranje-bruine bloemen gezien hebben. Grote kans dat dit afrikaantjes waren die de grond moesten ‘ontsmetten’ voor volgend seizoen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven