Hoe groot mag je bouwen zonder vergunning?

Hoe groot mag je bouwen zonder vergunning?

De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.

Wat mag je vergunningsvrij bouwen?

Dit is (onder voorwaarden) vergunningsvrij:

  • Aanbouwen zoals een serre of garage.
  • Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje;
  • Verbouwingen.
  • Dakkapellen en dakramen;
  • Zonnepanelen;
  • Schuttingen en tuinhekken;
  • Schotelantennes.
  • Speeltoestellen en vlaggenmasten.

Hoeveel bijgebouwen mag je bouwen?

Je mag dan in ieder geval 50 m² bouwen over de eerste 100 m². Volgens het schema komt daar nog bij 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m². 20% van 120 m² is 24 m², opgeteld met 50 m² is dat 74 m² dat maximaal aan bijgebouwen aanwezig mag zijn.

Hoe ver moet je van de erfgrens bouwen?

Bij bouwen geldt – anders dan bij beplanting – géén minimale afstand. Je mag dus gewoon bouwen tegen de erfgrens. Een muur óp de erfgrens bouwen mag niet zomaar, omdat hij dan voor de helft op de grond van je buren staat. Natuurlijk kan dit wel als zij daarvoor toestemming hebben gegeven.

Heb je een bouwvergunning nodig voor een aanbouw?

Er is in de regelgeving vastgesteld dat je alleen vergunningsvrij mag aanbouwen op het achtererfgebied. Bij een aanbouw op het zijerf, of het voorerf heb je daarom altijd een bouwvergunning nodig.

Is er een bouwvergunning nodig voor een tuinhuisje?

Een vergunning voor een tuinhuis of carport is niet nodig wanneer: het bijgebouw niet hoger is dan 3,5 meter (dit is de totale hoogte, gemeten van de grond tot het hoogste punt van het bijgebouw) het bijgebouw niet groter is dan 40m², inclusief de oppervlakte van andere losstaande gebouwen in de tuin.

Wat mag je in de tuin bouwen?

Hoeveel mag ik bouwen op mijn grond zonder een vergunning?

Is het bebouwingsgebied: Dan mag je bebouwen:
Kleiner of gelijk aan 100m2 De helft van dat gebied
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2 50m2
Groter dan 300m2 90m2

Hoeveel procent van een perceel mag je bouwen?

Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.

Wat wordt verstaan onder bijgebouwen?

Ingevolge artikel 1, onder 16, wordt onder bijgebouw verstaan een opzichzelfstaand, al dan niet vrijstaand, gebouw dat niet in directe verbinding staat met het hoofdgebouw en dat door de vorm onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.

Hoe hoog mogen de buren bouwen?

Binnen vier meter van het woonhuis mag je bouwen tot de hoogte van de eerste verdieping. Denk aan een serre of aanbouw van de woonkamer. Buiten die vier meter mag meer. Een berging of garage met een maximale hoogte van drie meter is toegestaan en daar mag zelfs nog een schuin dak op van twee meter hoog.

Heb je voor een veranda een vergunning nodig?

Een veranda valt in de categorie bijbehorende bouwwerken. Indien de veranda voldoet aan de regels voor het zonder omgevingsvergunning bouwen van een bijbehorend bouwwerk mag de veranda zonder omgevingsvergunning gebouwd worden.

Heb je een vergunning nodig voor een carport?

In de meeste gevallen zult u voor het plaatsen van een carport geen vergunning nodig hebben. Dit komt omdat een carport conform de huidige woningwet in veel gevallen onder de vergunningsvrije bouwwerken valt. Een carport valt in hetzelfde straatje als een overkapping.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven