Inhoudsopgave
- 1 Waarom tref je voornamelijk fossielen aan in gesteenten ijs of onder verscheidene aardlagen?
- 2 Hoe noem je de fossielen die we kunnen gebruiken om te bepalen hoe oud de aardlaag is waarin deze fossielen gevonden zijn?
- 3 Hoe kan het dat we sommige fossielen overal op aarde vinden?
- 4 Waar zijn fossielen van dino’s gevonden?
Waarom tref je voornamelijk fossielen aan in gesteenten ijs of onder verscheidene aardlagen?
Veelal worden fossielen gebruikt om de relatieve ouderdom van de betreffende aardlaag te bepalen. De aldus gevonden datering kan dan gebruikt worden om de ouderdom van andere fossielen in desbetreffende of geassocieerde aardlagen te bepalen.
Hoe noem je de fossielen die we kunnen gebruiken om te bepalen hoe oud de aardlaag is waarin deze fossielen gevonden zijn?
Als het fossiel zelf niet te dateren is, bepalen onderzoekers de leeftijd van de aardlaag waarin het ligt. Ook dat kan met radioactief verval. In dit geval geen radioactief koolstof, maar bijvoorbeeld radioactief uranium of kalium. Dat zit in vulkanisch gesteente en in as en heeft een veel langere vervaltijd dan C14.
Waar komen de meeste fossielen voor?
De meeste fossielen zijn versteend en vaak miljoenen jaren oud. Fossielen zijn te vinden op plekken waar vroeger een zee of een meer is geweest. Als het zeeniveau gedaald is, komen de oude lagen met gesteenten boven water. In Zuid-Limburg bijvoorbeeld worden fossielen van zee-egels en Maashagedissen gevonden.
Hoe kan het dat we sommige fossielen overal op aarde vinden?
De sporen raken vaak vervaagd door bijvoorbeeld de wind of het water wat er overheen komt. Denk maar aan jou voetstappen in het zand, deze gaan ook weg wanneer de zee er overheen komt. Fossielen ontstaan dus alleen wanneer alles goed gaat.
Waar zijn fossielen van dino’s gevonden?
Veel van de gevonden fossielen werden ontdekt in Noord-Amerika, dit was voor paleontologen een waar paradijs. Maar ook in andere delen van de wereld zijn dinosaurus resten gevonden. In Zuid-Amerika en zelfs in Europa zijn de overblijfselen van dinosaurussen ontdekt.
Hoe oud moet een fossiel zijn?
Hoe oud zijn fossielen? De oudst bekende fossielen zijn resten van eencellige organismen van ca. 3,4 miljard jaar oud. Hoewel de meeste fossielen een stuk jonger zijn dan dat, spreekt men al gauw over miljoenen, tientallen miljoenen of zelfs meer jaren.