Inhoudsopgave
Wat betekent Joeks Limburgs?
Jocus is de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland.. De lijfspreuk van de vereniging is Jocus Vitae, Quod Sal Coenae, wat Wat de Joeks is voor het leven, is het zout in de pap of in het Venloos: Joeks is veur ’t laeve, waat ’t zalt is in de pap betekent.
Wat betekent Maedje?
Maed is een Engelse jongensnaam en betekent “Uit de wei”.
Wat is het Gronings woord voor Klûnen?
In Groninger stukken heet het bier doorgaans kluin. Van kluin of kluun schijnt trouwens klunen afgeleid te zijn, als je bijvoorbeeld deze website mag geloven: “De waggelende gang waarmee iemand de herberg verliet, na het drinken van een paar potten Kluin werd ‘kluinen’ genoemd.
Wat is een typisch Limburgs woord?
Dit keer: 7 typisch Limburgse uitdrukkingen. Aomzeike (mieren), sjwelmensje (aardappel), pompestein (aanrecht) en kammezeualke (gilet) zijn woorden die steeds minder worden gebruikt in het dialect. Om ons geheugen op te frissen neemt Chapeau het Limburgs dialect nog een keer door.
Hoe zeg je Proost in Limburg?
(Noord-Nederland): /prost/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /prost/
Wat is een TUUP?
Iemand een ’tuup’ noemen. In de regio Parkstad is dat woord helemaal ingeburgerd. Waar dat ’tuup’ ooit een beetje denigrerend bedoeld was, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een geuzennaam. Wie echt trots is op zijn streek, draagt dit soort dialectwoorden tegenwoordig pontificaal op z’n kleding.
Wie schon Ons Limburg is?
Wie sjoeën ós Limburg is (het lied kent vele spellingvarianten) is een sinds de jaren vijftig traditioneel geworden vaderlandslievend lied uit de Nederlandse provincie Limburg. De tekst van het lied is van de Venlose zanger Harry Bordon, die het in 1954 op de plaat zette als Wie sjoen os Limburg is .
Hoe zeggen Groningers Groningen?
Het Hogelandsters wordt gezien als het meest karakteristieke dialect van Groningen en kenmerkt zich door klanken als ‘ou’ (zoals in kouk = koek) en ‘ai’. Het Stadjers noem ik ‘Hoog-Haarlemmerdijks Gronings’, de meest beleefde vorm van Gronings. Ga je verder de provincie in dan hoor je mensen veel meer ‘knauwen’.
Hoe zeg je Groningen in het Gronings?
De uitspraak zegt feitelijk, ja, schrijf maar Grunn, want zo zeggen we het immers. De vraag is dan, waarom er in het Gronings dan toch veel vaker Grunnen geschreven wordt? Daar zitten verschillende kanten aan en het is typisch een onderwerp waarvoor niet iedereen rustig wil gaan zitten.