Inhoudsopgave
Welk huwelijksgoederenregister?
In het huwelijksgoederenregister staan huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. In het register staan ook aanvragen van echtscheiding en de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. U kunt de gegevens in het huwelijksgoederenregister gratis bekijken.
Waar kan ik de huwelijkse voorwaarden opvragen?
Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn afspraken tussen u en uw partner over de verdeling van uw bezittingen en inkomen. U kunt een afschrift (kopie) van de voorwaarden opvragen bij de rechtbank waar ze ingeschreven zijn.
Hoe stel je huwelijkse voorwaarden op?
U maakt huwelijkse voorwaarden bij de notaris. De notaris schrijft de voorwaarden in het huwelijksgoederenregister in van de rechtbank. Dit gebeurt bij de rechtbank in de gemeente waar u trouwt, of het geregistreerd partnerschap sluit.
Waar vind ik mijn geregistreerd partnerschap?
De burgerlijke stand maakt akten op van belangrijke gebeurtenissen in uw leven. Zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging geregistreerd partnerschap en overlijden. U kunt een afschrift of uittreksel van deze akten aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt.
Waar kan ik mijn trouwdatum vinden?
U kunt in het register zoeken op beide achternamen van de partners en de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is mogelijk een uittreksel van de registratie in het register te downloaden en op te slaan. Bij de rechtbank kunnen partners een afschrift (kopie) van de voorwaarden opvragen.
Waar kan ik zien wanneer ik gescheiden ben?
Een scheiding is officieel zodra deze is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand van de gemeente waar je getrouwd bent. Daar kun je dus de officiële datum opvragen.
Wat voor soort akte is nodig voor huwelijkse voorwaarden?
Voor het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden is medewerking van beide partijen nodig. In de regel worden ze opgesteld voorafgaand aan het huwelijk. De voorwaarden moeten worden vastgelegd in een notariële akte.
Welke vormen van huwelijkse voorwaarden zijn er?
Er zijn drie bekende soorten huwelijkse voorwaarden: koude uitsluiting, de beperkte gemeenschap van goederen en het verrekenbeding. In de praktijk wordt vaak gezien dat er gekozen wordt voor een combinatie van deze vormen, vooral de combinatie tussen koude uitsluiting en een verrekenbeding komt vaak voor.
Hoe kan je jouw huwelijkse voorwaarden wijzigen?
Het is goed om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen als je het eigenlijk zelf niet meer eens bent met wat je in het verleden ooit hebt afgesproken. Wanneer één van de echtgenoten grote zakelijke risico’s loopt, worden vaak huwelijkse voorwaarden gemaakt met een verregaande scheiding van vermogens.
Hoe kom ik achter mijn Scheidingsdatum?
Wat is wettelijke gemeenschap van goederen?
Als u voor het huwelijk niets afspreekt met uw echtgenoot bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden.
Hoe ben je getrouwd?
Getrouwd voor 1 januari 2018 Voor 1 januari 2018 trouwde u automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat al het bezit en alle schulden van voor en tijdens het huwelijk van u samen zijn. Zo werd een eigen huis door het huwelijk gezamenlijk bezit. Voor het geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.