Inhoudsopgave
Hoe is de orgaandonatie in Nederland wettelijk geregeld?
Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet in Nederland ingegaan. Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister. In het Donorregister staat de keuze voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden.
Wat als je donor niet invult?
Als u niet kiest, dan komt er in het register bij uw naam te staan: ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dit betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit bij uw overlijden met uw familie.
Is iedereen orgaandonor?
Iedereen donor Elke meerderjarige Belg wordt verondersteld akkoord te zijn om na zijn overlijden een mogelijke donor te zijn tenzij hij tijdens zijn leven formeel of informeel verzet heeft aangetekend. Formeel verzet is een registratie in het nationaal register dat er een weigering is tot orgaandonatie.
Wat houd de wet op de orgaandonatie in?
De wet verbiedt orgaanhandel. Orgaandonatie moet onbaatzuchtig zijn. Dat betekent dat niemand handel mag drijven met organen of daar geld mag aan verdienen. Alle organen die in ons land worden gedoneerd, zijn afkomstig uit erkende ziekenhuizen waar donors of hun nabestaanden geen geld ontvangen voor hun donatie.
Waarom is orgaandonatie verplicht in Spanje?
De donor is hier zelf niet meer toe in staat, dus zal van tevoren toestemming hebben moeten gegeven (donorcodicil), of naaste familie (partner, kinderen, ouders) moet deze toestemming geven. In sommige landen, Spanje bijvoorbeeld, is orgaandonatie na de dood verplicht. De redenatie van de Spaanse overheid is dat het hier om een levenreddende
Waarom moet orgaandonatie wettelijk verplicht worden?
“Orgaandonatie moet wettelijk verplicht worden” door Germen Roding · Gepubliceerd 28 juni 2012 · Bijgewerkt 27 juni 2012 Ieder jaar overlijden er honderden mensen omdat er geen donororgaan beschikbaar is. Dode mensen hebben niet zoveel aan hun organen, dus de politieke druk om iedereen verplicht orgaandonor te laten worden is groot.
Wat is orgaandonatie na overlijden?
Orgaandonatie na overlijden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. De ouders of voogd van minderjarigen die niet bekwaam zijn, kunnen voor de minderjarige enkel verzet tegen donatie aantekenen.