Inhoudsopgave
Wat zit er tussen het celmembraan en de celwand?
Water gaat via de celwand en de celmembraan en de vacuolemembraan de cel in. De cel heeft turgor. De celmembraan zit tegen de celwand aan. Het water buiten de cel wordt vervangen door een zout bijvoorbeeld 10% kaliumnitraat.
Hebben alle cellen van een plant een celkern?
De celkern is gevuld met kernplasma en wordt omringt door een kernmembraan. Dan zijn er ook nog een aantal verschillen tussen plantaardige en dierlijke cellen. Zo komen bladgroenkorrels, een celwand en een grote vacuole alleen bij plantaardige cellen voor.
Wat bepaalt de vorm van cellen?
Het celskelet bepaald de vorm van de cel. Daarnaast is het centrosoom zeer belangrijk bij de celdeling (zowel mitose als meiose). Het zorgt ervoor dat de chromosomen juist worden verdeeld over de nieuwe cellen, zoals te zien is in figuur 5.
Welke organismen hebben een celkern?
Wanneer je het ten slotte heel simpel wilt maken, kun je al het leven ook in twee groepen opdelen: Eukaryoten en prokaryoten. Prokaryoten zijn alle organismen zonder celkern, dus de bacteriën en de archaea. Eukaryoten zijn alle organismen met een celkern, dus alle dieren, planten, schimmels en protisten.
Wat is de functie van het celmembraan?
De functie van het celmembraan is vorm en stevigheid geven, isolatie van de cel geven, uitwisseling van stoffen tussen de cel en de extracellulaire ruimte mogelijk maken en gevoeligheid van de cel voor hormonen en neurotransmitters mogelijk maken.
Hoe groot is het celmembraan?
Het celmembraan heeft een dikte van ongeveer 8 nanometer (nm; is een miljardste deel van een meter). Het celmembraan bestaat uit een dubbele laag van fosfolipiden. Deze fosfolipiden bestaan uit een kop die van water houdt (hydrofiel) en een vetzuurstaart die water afstoot (hydrofoob).
Waarom is celmembraan een ankerpunt voor de cel?
Het celmembraan geeft vorm en stevigheid aan de cel, omdat de dubbele lipidenlaag voor een waterafstotende laag zorgt. Ook vormt het celmembraan een ankerpunt voor het cytoskelet (celskelet). Doordat het celmembraan bepaalde stoffen afstoot, of moeilijker doorlaat, vormt de celmembraan een isolatielaag voor de cel.
Waarom is celmembraan niet wateroplosbaar?
Wateroplosbare stoffen kunnen echter niet zomaar het celmembraan passeren, omdat de hydrofobe staarten de wateroplosbare stoffen afstoten. Het celmembraan bestaat niet alleen uit de vetachtige fosfolipiden, maar ook uit de vetachtige sfingolipiden zoals cholesterol en ceramide.