Inhoudsopgave
Welke kolonies bestaan nog?
Vaak werden kolonies gewelddadig veroverd. Veel kolonies zijn in de 19e en 20e eeuw onafhankelijk geworden (bijvoorbeeld Indonesië, Brazilië en Suriname), maar sommige bestaan nog steeds (zoals Curaçao, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar en de Falkland Eilanden).
Wat is de reden dat kolonies zijn ontstaan?
Vanaf de 15e eeuw vestigden West-Europese handelaars handelsposten en factorijen op verre overzeese kusten en verdedigen die zo nodig met wapens. De Spanjaarden en Portugezen begonnen daarmee in de 16e eeuw in Amerika. Ook deze veroverde gebieden werden kolonies genoemd, al is dat eigenlijk een onjuiste benaming.
Heeft Nederland nog kolonies?
Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland.
Wat zijn de huidige kolonies van Nederland?
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. De zes eilanden staan samen bekend als het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Welk land heeft twee verschillende kolonisatoren gehad?
Engeland. Engeland vormde de kern van het Britse Rijk dat in de periode vanaf 1500 het machtigste land in de wereld werd. De Britten pakten de kolonisatie anders aan dan de andere Europese landen. Ze werkten veel meer in samenwerking met de bevolking in de kolonies.
Wat is het doel van kolonisatie?
De bewoners waren, anders dan de leden van de stammen die in die omgeving woonden, Romeinse burgers. De Romeinen gingen bij de kolonisatie uit van het profijtbeginsel. Hun veroverde gebieden en koloniën moesten òfwel een economisch nut hebben of een strategisch belang dienen.