Inhoudsopgave
- 1 Wat betekent cytostatica?
- 2 Waaruit bestaat cytostatica?
- 3 Welke schadelijke invloed hebben cytostatica op je lichaam?
- 4 Welke medicatie valt onder cytostatica?
- 5 Wat voor stoffen zitten er in een chemokuur?
- 6 Wat gebeurt er bij een chemokuur?
- 7 Hoe schadelijk is chemotherapie?
- 8 Wat voor soorten chemotherapie zijn er?
- 9 Waar is chemo van gemaakt?
- 10 Wat is chemo en wordt je er ziek van?
- 11 Waarom worden oncolytica gecombineerd?
- 12 Welke medicijnen zijn immunosuppressiva?
Wat betekent cytostatica?
Cytostatica werken remmend op de deling van (tumor)cellen. In ziekenhuizen wordt gebruikgemaakt van cytostatica in de vorm van geneesmiddelen, bij de behandeling van patiënten. Ze vallen onder de gevaarlijke stoffen, omdat sommige kankerverwekkend of schadelijk voor de voortplanting zijn.
Waaruit bestaat cytostatica?
Wat is chemotherapie? Bij chemotherapie krijgt u stoffen toegediend die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze stoffen heten cytostatica. Ze verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.
Hoe oud is chemotherapie?
Chemotherapie werd bij toeval ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse arts Cornelius Packard Rhoads (1898-1959). Hij was op dat moment aanwezig in de Italiaanse stad Bari, waar geallieerden voor hun bevoorrading gebruik maakten van de haven.
Welke schadelijke invloed hebben cytostatica op je lichaam?
Cytostatica kunnen ook cellen beschadigen van het hart, de nieren, blaas, longen en het zenuwstelstel. De meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie zijn misselijkheid (nausea) en braken, haarverlies en vermoeidheid.
Welke medicatie valt onder cytostatica?
Antimitotische cytostatica kunnen tumorcellen op een aantal manieren aanpakken. Ze remmen vooral de celdeling. Ook verstoren ze de aanmaak van bepaalde eiwitten….Antimitotische cytostatica zijn:
- cabazitaxel.
- docetaxel.
- paclitaxel.
- vinblastine.
- vincristine.
- vinflunine.
- vinorelbine.
Hoe lang is cytostatica in het lichaam?
Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie. Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Uw behandelend arts, verpleegkundig specialist en/of oncologieverpleegkundige kunnen u vertellen hoe lang dat in uw geval duurt.
Wat voor stoffen zitten er in een chemokuur?
Bij chemotherapie krijg je een behandeling met cytostatica: medicijnen die kankercellen doden of de groei van de tumor remmen….Cytostatica zijn in te delen in 6 groepen:
- Alkylerende middelen.
- Antimetabolieten.
- Antimitotische cytostatica.
- Antitumor-antibiotica.
- Topo-isomeraseremmers.
- Overige cytostatica.
Wat gebeurt er bij een chemokuur?
Bij chemotherapie wordt celdelingremmende medicatie (cytostatica) toegediend. Doel: de kankercellen vernietigen of hun groei afremmen. Soms wordt de mediacatie via de mond ingenomen (pil). Meestal wordt ze rechtstreeks in de bloedbaan gebracht via een injectie of een infuus.
Hoeveel chemokuren mag je hebben?
U kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijgt u één of meer keren chemotherapie toegediend.
Hoe schadelijk is chemotherapie?
Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. Hiervoor nemen zij extra beschermende maatregelen, zoals het dragen van handschoenen.
Wat voor soorten chemotherapie zijn er?
Bij chemotherapie (ook wel ‘chemo’) krijg je een of meer chemokuren met medicijnen tegen kanker. Je kunt curatieve chemotherapie krijgen, die gericht is op genezing van kanker. Of palliatieve chemotherapie, die de groei van de tumor remt of de klachten van de kanker vermindert.
Wat is oncolytica?
Oncolytica zijn, in de breedste betekenis van het woord, geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van kanker. In de veel smallere definitie die de WHO aan oncolytica toekent zijn het de geneesmiddelen die behoren tot de L01–groep van het ATC–classificatiesysteem.
Waar is chemo van gemaakt?
Wat is chemo en wordt je er ziek van?
Veel mensen associëren chemotherapie – behalve met haaruitval – vooral met misselijkheid en braken. Misselijkheid en braken zijn inderdaad mogelijke nevenwerkingen van chemotherapie. Tegenwoordig kunnen ze met medicijnen vaak sterk verminderd of zelfs voorkomen worden.
Wat is orale cytostatica?
Cytostatica worden over het algemeen via een bloedvat gegeven, maar er zijn ook cytostatica die via de mond (oraal) kunnen worden ingenomen. Cytostatica bevatten stoffen die nadelige gevolgen kunnen hebben bij onzorgvuldig gebruik.
Waarom worden oncolytica gecombineerd?
Door cytostatica met verschillende werkingsmechanismen en zo weinig mogelijk overlappende bijwerkingen te combineren, worden als regel betere effecten bereikt dan met ieder middel afzonderlijk. De eerder aangeduide genezingen zijn pas binnen bereik gekomen door toepassing van combinaties van cytostatica.
Welke medicijnen zijn immunosuppressiva?
Standaard immunosuppressiva: Tacrolimus, Mycofenolaat, Prednisolon.
- Tacrolimus (Prograft, Advagraf): Calcineurineblokker. Dit remt de signaaloverdracht in lymfocyten.
- Mycofenolaatmofetil (CellCept, Myfortic). Remt eveneens de proliferatie van lymfocyten en andere ontstekingscellen.
- Prednisolon.
Wat zijn lichamelijke bijwerkingen van cytostatica?
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.