Waarom heet het de politionele acties?

Waarom heet het de politionele acties?

De term ‘politionele actie’ werd door het Nederlandse kabinet bij de eerste militaire actie in juli 1947 gelanceerd om duidelijk te maken dat de actie niet de bedoeling had de Republiek te vernietigen, maar slechts een beperkt (‘politioneel’) karakter had: namelijk de contrakrachten in de Republiek uit te schakelen die …

Wat betekent de politionele actie?

Een politionele actie is een geïsoleerde militaire actie waarvoor geen oorlogsverklaring vereist is. De eerste keer dat de term politionele acties werd gebruikt was in 1883, verwijzend naar pogingen van Nederlandse en Engelse troepen om de 28 man bemanning van de SS Nisero te bevrijden, die gegijzeld werd.

Waarom gaf Nederland Indonesië op?

De nieuwe wereldmacht wenste geen koloniaal conflict in Oost-Azië. De Amerikanen vreesden een communistische opstand in Indonesië en zagen het conflict liever zo snel mogelijk beëindigd worden. Onder Amerikaanse druk erkende Nederland de onafhankelijkheid op 27 december 1949.

Wat zijn politionele acties wikikids?

De politionele acties staan voor twee pogingen van het Nederlandse leger om de onafhankelijkheid van Indonesië te voorkomen. Dit vond plaats vlak na de Tweede Wereldoorlog en wordt door velen gezien als een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Waarom heet Indonesië Indonesië?

De naam Indonesië is afgeleid van het Latijnse woord “indus” dat india betekent en het Griekse woord voor eiland, νήσος “nesos”. De naam dateert uit de 18e eeuw, dus nog van voor de onafhankelijkheid van Indonesië.

Wat is koloniale oorlog?

De Portugese koloniale oorlog (Portugees: Guerra Colonial of Guerra do Ultramar (“Overzeese Oorlog”), in de voormalige koloniën ook Guerra de Libertaçao (“Bevrijdingsoorlog”) genoemd) was een onafhankelijkheidsoorlog tussen Portugal en nationalistische bewegingen binnen de Portugese koloniën in Afrika van 1961 tot 1974 …

Wat deed Nederland in Indonesië?

Wat waren de politionele acties? Dit waren twee offensieve operaties in 1947 en 1948 door de Nederlandse strijdkrachten op de eilanden Java en Sumatra, die als doel hadden het Nederlandse gezag over bepaalde gebieden te herstellen. Deze acties kostten zo’n honderdduizend Indonesiërs het leven.

Wat is politionele?

Politioneel komt voor naast politieel als bijvoeglijk naamwoord in de betekenis ‘op de politie betrekking hebbend’. Volgens de woordenboeken zijn de vormen synoniemen van elkaar; er bestaat geen voorkeur voor een van beide.

Hoe ontwikkelde de relatie tussen Nederland en Indonesië zich nadat Indonesië onafhankelijk was geworden in 1949?

Tussen augustus en november 1949 vond in Den Haag de Ronde Tafelconferentie plaats. Bij deze conferentie besloten Nederland en de Republik Indonesia tot de vorming van een Nederlands-Indonesische Unie. Het idee voor een dergelijke unie was drie jaar eerder al ontstaan bij het akkoord van Linggadjati in 1946.

Wat deed de KNIL?

Wat was het doel van KNIL Het knil was grootte militaire steun om de gezag of uitbreiding van Nederland in Indonesië. Ze hebben de java oorlog gevochten, en de atjeh oorlog en hier ging het om het herstellen van het gezag van Nederlanders.

Wat is het cultuurstelsel wikikids?

Het cultuurstelsel hield in dat de inheemse bevolking bij wijze van pacht 20% van haar grond – als die daarvoor geschikt was – moest gebruiken voor gouvernementsproducten: producten voor de Europese markt. Deze producten waren onder meer indigo, thee, suiker maar de belangrijkste boven al was: koffie.

Wat is er bijzonder aan Indonesië?

Indonesië is één van de grootste landen ter wereld. Met duizenden kilometer strand, bijzondere flora en fauna en een eeuwenoude cultuur heeft Indonesië ook meer dan genoeg te bieden. Door het enorme aantal eilanden, meer dan 17.000 en het enorme grote oppervlakte van het land, is Indonesië niet in 3 weken te bezoeken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven