Wat is een verplicht fietspad?

Wat is een verplicht fietspad?

Het onverplichte fietspad mag u als fietser gebruiken. Brom- en snorfietsers met een benzinemotor mogen geen gebruik maken van dit fietspad. Ook al is het een onverplicht fietspad, gebruik als fietser dit fietspad wel. Het is veiliger dan op de weg te fietsen.

Is een fietspad een weg?

Een fietspad is een weggedeelte of vrijliggend pad dat is gereserveerd voor het fietsverkeer. Ook snorfietsers maken gebruik van het fietspad. Een fietspad is geen rijbaan. Een weg met een fietspad aan weerszijden is dus niet een weg met meerdere rijbanen.

Hoe herken je een fietspad?

Een fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Er zijn ook onverplichte fietspaden, die zijn voorzien van een rechthoekig bordje fietspad in letters (bord G13), vaak met onderbordje ‘dus niet brommen’.

Hoe herken je een fiets bromfietspad?

U herkent een ‘verplicht fiets-/bromfietspad’ aan een blauw, rond bord met daarop een witte fiets en een bromfiets. Een bromfietser moet hier rijden in plaats va op de rijbaan. Brommers met een geel kenteken mogen niet rijden op een ‘onverplicht fietspad’.

Wie moeten het verplichte fietspad gebruiken?

Fiets. Plaats op de weg: Een fietser is verplicht op een fietspad te rijden als dat aanwezig is, is dat niet het geval dan moet er van de rijbaan gebruik gemaakt worden. Het voetpad is verboden terrein voor de fietser.

Wat is een vrijliggend fietspad?

fietspad dat geheel afgescheiden is van de rijbaan voor het gemotoriseerde verkeer. Voorbeelden: In bepaalde situaties kan omwille van de ruimtelijke context ook in deze gebieden de aanleg van vrijliggende fietspaden verantwoord zijn.

Heeft een fietspad een richting?

Op een fietspad dat enkel wordt aangeduid met twee evenwijdige onderbroken lijnen, mag je nooit in twee richtingen rijden. Je maakt gebruik van het fietspad dat rechts van de rijrichting ligt; je trapt dus met het verkeer mee. Een fietspad kan ook worden aangeduid met het verkeersbord D7 of D9.

Wie mogen op een fietspad rijden?

Vier soorten bestuurders Bestuurders van (elektrische) fietsen; Bestuurders van elektrische scooters; Scooterrijders met geel nummerbord; Ruiters, geleiders of menners.

Hoe herken je een voetpad?

In Nederland worden voetpaden aangegeven met het verkeersbord G7, dat hieronder staat afgebeeld. Een oudere versie van dit bord toonde een man met een klein meisje. Een voetpad wordt vaak door een slingerhek afgesloten om fietsers te weren.

Wat voor kleur is een fietspad?

Het is de bedoeling te stoppen voor rode verkeerslichten en door te rijden bij groene. Als fietser wordt je geacht op het fietspad te fietsen. Om het onderscheid met de hoofdrijbaan te benadrukken wordt het fietspad vaak een kleur gegeven. In Nederland en België wordt in het algemeen de rode kleur gebruikt.

Waar moet een fietser rijden?

Waar moeten fietsers rijden? Is er een fietspad, dan moeten fietsers hierop rijden, tenminste indien het fietspad berijdbaar is. Is het fietspad op de grond aangeduid met twee evenwijdige, onderbroken witte strepen, dan mogen fietsers er alleen op rijden wanneer het fietspad langs rechts in hun rijrichting ligt.

Waar moet een snorfiets rijden?

Binnen de bebouwde kom moeten snorscooters dan ook samen met de fietser op het fietspad rijden. Alleen op een onverplicht fietspad – herkenbaar aan een rechthoekig blauw of zwart bord met het woord fietspad – is de snorfiets met verbrandingsmotor (elektrisch mag dus wel) verboden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven