Welke rechtbank Purmerend?

Welke rechtbank Purmerend?

Werk- en rechtsgebied rechtbank Noord-Holland.

Welke rechtbank Hoofddorp?

Rechtbank Noord-Holland | Rechtspraak.

Welke kantonrechter is bevoegd?

In principe is het gemakkelijk om te zeggen bij welke rechter iemand moet zijn: Bij cassatiezaken: de Hoge Raad; Hoger beroep: het Gerechtshof; Eerste aanleg: de kantonrechter of de civiele kamer van de rechtbank.

Hoe heeft het werkgebied van een gerechtshof?

Het werkgebied van een rechtbank heet een arrondissement, dat van een gerechtshof een ressort.

Welke rechtbank moet je zijn?

Het antwoord op die vraag ligt in de regels van de zogenaamde relatieve competentie. In een normale civiele procedure geldt de hoofdregel dat een zaak moet worden aangebracht bij de rechtbank in de regio waar de gedaagde partij woonachtig of gevestigd is. In elk van deze regio’s is één rechtbank bevoegd.

Welke rechtbanken zijn er in Nederland?

Rechtbanken

  • Rechtbank Amsterdam.
  • Rechtbank Den Haag.
  • Rechtbank Gelderland.
  • Rechtbank Limburg.
  • Rechtbank Midden-Nederland.
  • Rechtbank Noord-Holland.
  • Rechtbank Noord-Nederland.
  • Rechtbank Oost-Brabant.

Welke gemeente welke rechtbank?

U kunt op de website Rechtspraak.nl zien onder welke rechtbank de gemeente valt waarin u woonachtig of gevestigd bent. Maar als u weet welke rechtbank bevoegd is, weet u nog niet bij welk gerechtsgebouw uw zaak behandeld wordt. Dit is geregeld in de zogenaamde zaaksverdelingsreglementen van elke rechtbank.

Welke rechtbank is bevoegd woonplaats?

Bij een dagvaarding luidt de hoofdregel dat de rechtbank van de woonplaats van de gedaagde partij bevoegd is om van de vordering kennis te nemen. Hierbij kan het gaan om een natuurlijk persoon (particulier) of een rechtspersoon.

Welk gerecht is relatief bevoegd?

De hoofdregel (in dagvaardingsprocedures) is dat de rechter bevoegd is in wiens rechtsgebied de gedaagde zijn woonplaats of zijn werkelijk verblijf heeft (art. 99 Rv). In bepaalde soorten zaken is de rechter in een ander rechtsgebied (mede) bevoegd (zie art. 100-107 Rv).

Welke rechter bevoegd kort geding?

In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle (voorlopige) beslissing. De rechter geeft in een spoedprocedure nooit een definitief oordeel. Daarom kan hij bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen. Het is bij de kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Wat wordt er geregeld in gerechtshoven?

Wie het niet eens is met een uitspraak van de rechtbank, kan in hoger beroep gaan. Vier gerechtshoven behandelen het hoger beroep van strafzaken, civiele zaken (zoals scheiding), kantonzaken (zoals ontslag) en belastingzaken.

Hoeveel raadsheren gerechtshof?

In de meeste gevallen behandelt een meervoudige kamer de zaken. Een meervoudige kamer bestaat uit drie raadsheren. In een enkelvoudige kamer behandelt één raadsheer de zaak.

Waar kun je uitspraken van de rechtbank vinden?

Naar de rechter – Naar de rechtbank Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken).

Kun je een vonnis opvragen?

In burgerlijk zaken gebeurt de uitspraak schriftelijk. In strafzaken wordt meestal een gedeelte van het vonnis of het arrest voorgelezen. U kan hoe dan ook het vonnis of het arrest inkijken op de griffie of ook een kopie aanvragen van het vonnis of arrest.

Waar worden alle vonnissen en arresten gepubliceerd?

1/2003 van de Raad van de Europese Unie van 16 december 2002 betreffende de uitvoering van de mededingingsregels van de artikelen 81 en 82 van het Verdrag de Hoge Raad of de Raad voor de rechtspraak aan de Europese Commissie afschrift verstrekt van alle uitspraken met betrekking tot deze Verdragsartikelen.

Welke rechtbank bevoegd strafrecht?

Overtredingen worden in principe behandeld door de kantonrechter, misdrijven door de politierechter of de meervoudige strafkamer. Als u minderjarig bent, wordt uw zaak in principe voorgelegd aan de jeugdstrafrechter (kinderrechter).

Waar vind ik uitspraken hoger beroep?

Via Uitspraken.nl kunt u eenvoudig zoeken naar rechterlijke uitspraken en jurisprudentie binnen de proceduresoort hoger beroep door het invoeren van één of meerdere trefwoorden. Het is uiteraard ook mogelijk om te zoeken op wetsartikelen, zaaknummer, ECLI nummer of het oude LJN nummer.

Hoe vind je arresten?

de officiële site van de rechtbanken, gerechtshoven, CRvB, CBb, Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak. Rechtspraak.nl bevat een selectie van uitspraken vanaf december 1999. Per jaar worden ongeveer 20.000 uitspraken gepubliceerd.

Hoe krijg ik een vonnis?

Een strafrechtelijke veroordeling wordt in de regel uitgesproken door de politierechtbank of de correctionele rechtbank. Zeer ernstige misdrijven kunnen echter voor een hof van assisen worden gebracht. Het vonnis of arrest wordt steeds in openbare terechtzitting uitgesproken.

Hoe komt een vonnis tot stand?

Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.

Hoe vind ik jurisprudentie?

Nederlandse jurisprudentie vind je via:

  1. Rechtsorde.nl (inloggen via link ‘Login voor WO/HBO’) en Legal Intelligence (inloggen)
  2. Kluwer Navigator (inloggen via link ‘Login voor WO/HBO’)
  3. OpMaat Sdu (inloggen)
  4. Rechtspraak.nl (vrij toegankelijk)
  5. Raad van State – Uitspraken (vrij toegankelijk)

Wie bepaalt welke rechterlijke uitspraken gepubliceerd worden?

Typen uitspraak Het Besluit geeft aan welk type uitspraken altijd gepubliceerd moeten worden. Daarnaast publiceert de Rechtspraak alle uitspraken over wraking van rechters. Publiceert men een tussenuitspraak, dan publiceert men ook de einduitspraak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven