Inhoudsopgave
Waar gooi je spotjes weg?
De regel is: gooi geen lampen zoals spaarlampen, TL-buizen enzovoort in de gewone glascontainer of bij het restafval, maar breng ze samen met afgedankte armaturen naar het containerpark. Lampen bevatten kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
Wat te doen met kapotte lampen?
Recyclepunt. Je kan je lampen – en ook de armaturen – gratis achterlaten in een Recyclepunt(dit is een externe link) bij een handelaar in jouw buurt. Spaarlampen en tl-lampen zijn gasontladingslampen. Daar zit een beetje kwik in en dat maakt hen klein gevaarlijk afval (kga).
Waarom mogen gloeilampen niet meer verkocht worden?
De verkoop van gloeilampen voor consumenten werd in 2009 met de invoering van Europese regels verboden, omdat hij slecht voor het milieu is en maar heel weinig licht oplevert. Van de energie die de lamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte.
Waar kan ik TL lampen inleveren?
TL-buizen kunnen worden ingeleverd in de inleverbak op de milieustraat. Deze lampen zijn een bron aan materialen wat circa 98% van de grondstoffen van de lampen kunnen opnieuw gebruikt worden. Denk hierbij aan materialen als glas en metaal. Belangrijk bij het inleveren is dat de buis heel is en los wordt ingeleverd.
Waar kun je gloeilampen weggooien?
Om uw LED lampen te laten recyclen kunt u deze het beste afleveren bij:
- Het afvalstation of milieustraat van uw gemeente;
- Winkels met een inleverbak voor LED verlichting.
Waar kan ik TL buizen inleveren?
Omdat tl-lampen kwik bevatten, horen ze thuis bij het klein chemisch afval. Op de verpakking staat daarom het kco-logo. U kunt de tl-buis afgeven bij het (gemeentelijk) kca-station, of achterlaten bij de winkelier als u een nieuwe tl-lamp koopt.
Wat te doen met oude spaarlampen?
‘De spaarlampen kunnen weggegooid worden op de milieustraat of in de recycle-bak’, zegt Stolk. ‘Want er zit kwik in, dus ze moeten wel apart ingezameld worden voordat ze worden afgedankt.
Welke lamp mag niet meer verkocht worden?
Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. Hoewel nog uit voorraad mag worden verkocht zijn gloeilampen bijna niet meer te koop. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt.
Welke lampen zijn verboden?
Na gloeilamp ook halogeenlamp in de ban.
- Waarom verboden. Al sinds 2012 is de gloeilamp verboden.
- LED: Energiezuinig & lange levensduur. Voorlichtingsorganisatie ‘Milieu Centraal’ stelt dat LED lampen 75% minder stroom verbruiken dan halogeenverlichting en 85% minder dan gloeilampen.
- Een-op-een vervangen door LED.