Kun je van spitskool ook zuurkool maken?

Kun je van spitskool ook zuurkool maken?

– U kunt ook zuurkool maken met een andere koolsoort, bijvoorbeeld spitskool. Een kleine beetje rode kool bij de witte kool geeft een prachtige roze zuurkool.

Hoe lang duurt het om zuurkool te maken?

In 2 tot 8 weken is de zuurkool klaar voor consumptie. Je kunt de zuurkool enkele maanden bewaren, mits deze onder water staat en de pot is opgeslagen op een koele plaats. Als je de zuurkool in de zuurkoolpot bewaard en deze in het donker laat staan wordt na verloop van tijd de smaak dominanter.

Waarom is bij het maken van zuurkool de kans klein dat er ziekmakende bacteriën gaan groeien?

Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.

Hoeveel zout om te fermenteren?

Melkzuurbacteriën kunnen als één van de weinige bacteriën leven in een zoute omgeving. Je kan zout toevoegen door middel van droogzouten (1.5% tot 2%) Je neemt dus het gewicht van je te fermenteren groente en je voegt 1.5 tot 2% zout toe. Dus op 1 kg groenten 15 tot 20 g zout.

Hoe spitskool inmaken?

Verwijder rotte of gele plekken en snijd de spitskool in reepjes. Deze reepjes 3 min koken en 2 min afkoelen in ijskoud water. Maak éénpersoonsporties en doe de reepjes in luchtdichte diepvrieszakjes. Plak er speciale diepvriesetiketten op met datum en groentesoort.

Wat voor kruiden door de zuurkool?

Welke Kruiden Bij Zuurkool? Veel mogelijkheden

  • Witte peper.
  • Jeneverbessen.
  • Laurier.
  • Kruidnagel.
  • Tijm.
  • Kerrie.
  • Knoflook.
  • Karwijzaad.

Waarom komt er bij het maken van zuurkool zoveel vocht vrij?

Geschaafde kool. Gemengd met zout wordt de geschaafde kool in het vat gestampt. De kool laat vocht los, zo veel dat, als u het aandrukt, het vocht boven de kool uit komt.

Hoe lang fermenteren?

Hoe lang duurt het fermenteren De fermentatietijd van levensmiddelen hangt af van de ingrediënten en persoonlijke smaak. Zuurkool is na ongeveer 10 dagen goed, maar langer maakt de smaak intenser. Wil je het proces vertragen zet het dan in de koelkast. Het belangrijkste verschil is dat je inmaken alle bacteriën dood.

Welke groenten kun je fermenteren?

Goede groenten voor deze methode zijn courgettes, augurken, komkommer, bloemkool, radijsjes, spruitjes, aardpeer en zoveel meer. Doe de groenten in de pot en giet er water bij tot ze onder staan.

Hoe Fermenteer je yoghurt?

Naargelang de soort melkzuurbacteriën die gebruikt worden, krijg je verschillende soorten yoghurt. De fermentatie gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën, de zogenaamde levende yoghurtcultuur: de staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp.

Welk zout gebruiken voor fermenteren?

Voeg minstens 1,5% zout toe aan je fermentatie. Dat betekent bijvoorbeeld 15g zout op een kilo kool. Maar ook 15g zout in een pot met bijvoorbeeld 500g plakjes wortel en 500g water (dit worden dan wortel pickles). Dit zout legt alle ongewenste micro-organismen plat.

Hoe kun je spitskool het beste bewaren?

Spitskool kun je een paar dagen op een koele (12 tot 15° Celsius) plek bewaren en in de koelkast tot een week. Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je deze kool blancheert, kun je hem invriezen. Op deze manier kun je hem twaalf maanden bewaren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven