Wat betekent schorsing van de arbeidsovereenkomst?

Wat betekent schorsing van de arbeidsovereenkomst?

Om het hoofd te kunnen bieden aan bepaalde gebeurtenissen, heeft de werknemer de mogelijkheid om van zijn werk afwezig te blijven. Naar aanleiding hiervan wordt zijn arbeidsovereenkomst geschorst in de gevallen waarin hij opteert voor een vorm van volledige onderbreking van zijn beroepsactiviteit.

Wat zijn verloren arbeidsuren?

Een werknemer die zich normaal naar zijn werk heeft begeven, maar, buiten het geval van staking, wegens een oorzaak onafhankelijk van zijn wil het werk niet kan beginnen, of de begonnen arbeid niet kan voortzetten.

Kan een werkgever je schorsen?

Een werkgever kan enkel en alleen een sanctie opleggen die in het arbeidsreglement van de onderneming staat vermeld. In het arbeidsreglement – ook al is dat lang geleden opgesteld – staat echter dat een schorsing voor een periode van slechts 3 dagen mogelijk is.

Hoe lang mag een werkgever je schorsen?

Schorsing en non-actiefstelling zijn altijd tijdelijk en mogen niet te lang duren. “Een schorsing en non-actiefstelling zijn bedoeld als een tijdelijke maatregelen. Het moet gaan om een situatie waarbij de werkgever van mening is dat tijdelijk niet verlangd kan worden dat je op de werkvloer wordt toegelaten.

Wat zijn de gevolgen van een schorsing?

Een schorsing kan dus vrij makkelijk worden opgelegd en betekent dus niet dat de commandant er bij voorbaat vanuit gaat schuldig bent. De schorsing hoeft dus geen straf te zijn, al zal je dat waarschijnlijk wel zo ervaren. Word je ‘in het belang van de dienst’ geschorst, dan worden er géén inkomsten ingehouden.

Wat betekent toegestane afwezigheid?

“Toegestane afwezigheid” is een algemene formulering voor een schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die louter gebaseerd is op een akkoord tussen werkgever en werknemer. Een wijziging van uurrooster dient u opnieuw te laten handtekenen door uw werknemer.

Wat schorst de opzegtermijn?

Als het ontslag uitgaat van je werkgever, zullen bepaalde afwezigheidsperiodes van de werknemer tijdens de opzegperiode die periode schorsen. De opschorting van de opzegtermijn houdt in dat die niet loopt tijdens deze afwezigheidsperiodes en pas verder loopt vanaf de terugkeer van de werknemer.

Wat is rouwverlof?

Ook rouwverlof voor miskraam Dit verlof zouden werknemers moeten kunnen opnemen als ze hun vader, moeder of partner verliezen. Niet alleen in die gevallen zou er verlof moeten komen, maar ook voor iemand die te maken heeft met een miskraam. Op dit moment nemen werknemers vaak vakantiedagen op of melden ze zich ziek.

Waarom wordt iemand op non actief gezet?

Schorsing / Non actief De reden voor de schorsing of het op non-actief stellen van de werknemer is meestal te vinden in een arbeidsconflict. Vaak is de werkgever van mening dat de werknemer zich dusdanig onacceptabel heeft gedragen dat hij (tijdelijk) niet meer welkom is op de werkvloer.

Wat betekent op non actief gezet?

Als je geschorst of op non-actief bent gesteld, dan mag je niet komen werken. Dat is voor een bepaalde periode. En je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Dat kan zijn omdat je je bijvoorbeeld hebt misdragen.

Wat te doen bij een schorsing?

Een schorsing is een zware maatregel, daarom moet uw werkgever zorgvuldig handelen. Hij moet de reden van uw schorsing schriftelijk melden en de verdere procedure uitleggen. Ook moet hij u een indicatie geven van de periode van schorsing en wat er daarna gaat gebeuren.

Wat betekend een schorsing?

schorsen – regelmatig werkwoord uitspraak: schor-sen 1. er voor een tijdje mee stoppen ♢ ik schors de vergadering voor een kwartier 2. iemand voor een tijdje verbieden zijn werk te doen of op school te komen …

Hoe schorsing opzegtermijn berekenen?

de duur van de schorsing wordt steeds in kalenderdagen berekend; enkel de schorsingsdagen tijdens de oorspronkelijk voorziene opzegperiode worden meegeteld; de opzeg wordt verlengd met dit aantal dagen vanaf de terugkeer van de werknemer.

Wat met Inhaalrustdagen bij ontslag?

Word je ontslagen door je werkgever Dan is de situatie anders. Je opzegtermijn stopt dan tijdelijk met lopen wanneer je vakantie opneemt, arbeidsongeschikt bent, inhaalrust of bevallingsrust neemt. Met andere woorden: je opzegtermijn zal verlengd worden met het aantal dagen vakantie of arbeidsongeschiktheid.

Welke dagen verlengen opzegtermijn?

Volgens de FOD worden enkel volledige dagen schorsing in aanmerking genomen om na te gaan of de opzegtermijn, gegeven door de werkgever, geschorst wordt. Als de werknemer bijvoorbeeld een halve dag vakantie neemt, schorst dit het verloop van de opzegtermijn niet.

Hoe bereken je opzegvergoeding?

De ontslagvergoeding wordt dan als volgt berekend:

  1. 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half volledig gewerkt dienstjaar;
  2. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar;

Wat met extralegale vakantiedagen bij ontslag?

Vakantiegeld voor vakantie die je niet opnam Elk jaar heb je recht op een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen. Heb je die nog niet allemaal opgenomen wanneer je vertrekt bij je werkgever, dan moet hij je die resterende dagen uitbetalen. Dat is het geval als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.

Wat met resterend verlof bij ontslag?

Als u een werknemer ontslaat, dan kan deze de resterende vakantiedagen opnemen. Indien de werknemer de vakantiedagen niet opneemt, worden deze uitbetaald bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat is het vertrekvakantiegeld dat ook het vakantiegeld voor het volgende jaar omvat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven