Inhoudsopgave
Wat voor gevoelens zijn er allemaal?
Er zijn 6 basisemoties (dit zijn aangeboren, dus universele emoties)
- Vreugde. Aanverwant: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast.
- Verdriet.
- Angst.
- Boosheid.
- Verbazing/verrassing.
- Afschuw/walging.
Wat zijn negatieve gevoelens?
Er zijn maar twee soorten emoties die je kunt voelen: angst of liefde. Aan de ene kant staan de negatieve emoties: zorgen maken, verdriet, frustratie, minachting, somberheid, afgunst, enzovoort. Eigenlijk zijn alle negatieve emoties samen te vatten in één woord: Angst. Geen haat, want haat is het resultaat van angst.
Wat zijn positieve gevoelens?
Er zijn diverse positieve emoties te benoemen. Voor dit artikel volg ik de tien die Barbara Fredrickson onderscheidt: plezier, dankbaarheid, sereniteit, belangstelling, hoop, trots, geamuseerdheid, inspiratie, ontzag, liefde.
Hoe kun je weten welke emotie je voelt?
Zo kan een gevoel van verliefdheid ons warm van binnen maken, terwijl een gevoel van angst pijn op de borst veroorzaakt. Wetenschappers hebben de fysieke effecten die emoties hebben nu letterlijk in kaart gebracht en vastgesteld waar de gevolgen van elke emotie in het lichaam voelbaar zijn.
Wat zijn de zes basisemoties?
Hij onderscheidde daarbij zes basisemoties: angst, woede, verdriet, walging, geluk en verrassing.
Wat zijn de hoofd emoties?
Alle emoties die je als mens kunt ervaren zijn terug te herleiden tot deze gedeelde basisemoties. Deze basisemoties staan bekend als vreugde, angst, verdriet, boosheid, liefde, verbazing of verrassing, schaamte of schuld en walging.
Wat doe je met negatieve emoties?
‘ Ermee omgaan: Voel je woede opkomen, dan is regel 1: probeer jezelf tóch te beheersen. Jan Bernard geeft het advies een stap terug te doen en jezelf de vraag te stellen: waarom voel ik dit nu?
Wat te doen met negatieve emoties?
Hoe leer je omgaan met negatieve gevoelens?
- Stap uit je comfortzone. Je zult merken hoe meer je jezelf overwint, hoe verder je uit je comfortzone komt en hoe groter de stappen zijn die je zet.
- Denk op de lange termijn. Verlies nooit het zicht op datgene dat je wilt bereiken.
- Geloof in jezelf.
Wat is het verschil tussen emoties en gevoelens?
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe ‘energiestromen’. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
Hoe ontstaat een gevoel?
Gevoelens komen van binnenuit, vanuit een weten, ook wel je intuïtie genoemd. Dit ontstaat in het hartcentrum vanuit een diep innerlijk weten waarop onze hersenen reageren. Dit zijn zachtere gevoelens. Dit is bijvoorbeeld het kunnen voorvoelen van een situatie.
Waar voel je woede in je lichaam?
Vroeg of laat raak je dan uitgeput of voel je een hoop stress en spanning in je lichaam, die er als het ware niet meer goed uit kan. Deze stress en spanning is bij boosheid vaak te voelen in nek en schoudergebied of de benen.
Wat voel je in je lichaam bij verdriet?
Vaak komen er ook lichamelijke klachten bij, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, of slapeloosheid. Misschien kende u sommige gevoelens niet eens van uzelf, zoals angst, woede, somberheid, verlangen, eenzaamheid, vervreemding, lusteloosheid, schuld, of wanhoop.