Hoeveel pensioen krijgt een gescheiden huisvrouw?

Hoeveel pensioen krijgt een gescheiden huisvrouw?

We berekenen het echtscheidingspensioen op basis van 62,5 % van de lonen van uw ex-huwelijkspartner. Van dat loon trekken we uw eigen loon als werknemer af.

Heb ik recht op gezinspensioen?

Je zal een gezinspensioen krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet: Je bent gehuwd en, Je partner heeft geen of een beroepsinkomen dat lager ligt dan de grens van de toegelaten activiteit (zie verder), of. Het pensioen van je partner is kleiner dan het bedrag dat je voor hem/haar kunt bijkrijgen.

Wat met pensioen bij wettelijk samenwonen?

Wettelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioen, wat het pensioenstelsel ook is. Bij een huwelijk is dit wel het geval. Gepensioneerde werknemers die een rustpensioen of een overlevingspensioen krijgen, verliezen hun pensioenrechten niet wanneer zij met een andere persoon gaan samenwonen.

Hoeveel bedraagt het gezinspensioen?

Na een loopbaan van 30 jaar heb je recht op een wettelijk minimumpensioen. Het minimumpensioen voor een alleenstaande bedraagt momenteel 1.236,55 euro, terwijl een gezinspensioen 1.545,20 euro is. Het bedrag dat je ontvangt hangt echter af van de lengte van je loopbaan of het aantal jaren dat je gewerkt hebt.

Wat met je pensioen als je gescheiden bent?

Na een wettelijke scheiding kan de ene partner recht hebben op de helft van het gezinspensioen van de andere van de jaren gedurende het huwelijk. Het pensioen van de ex vermindert hierdoor niet. Dit wordt berekend aan de hand van het loon van uw partner gedurende de periode dat u gehuwd was.

Wat als je geen recht hebt op pensioen?

Als je een heel laag of helemaal geen pensioen hebt, kan je terugvallen op de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO). Je kan ook zelf een aanvraag indienen, bijvoorbeeld als jouw situatie na pensionering ingrijpend verandert. Die aanvraag doe je bij het gemeentebestuur.

Heb ik als huisvrouw recht op pensioen?

U kunt recht hebben op een pensioen als feitelijk gescheiden huwelijkspartner als u een andere hoofdverblijfplaats hebt dan uw huwelijkspartner of u van tafel en bed gescheiden leeft. U hebt recht op maximum de helft van het gezinspensioen. Meer info over het pensioen als feitelijk gescheiden huwelijkspartner.

Wie heeft recht op een overlevingspensioen?

Een overlevingspensioen is een pensioen voor de nabestaanden na een overlijden. Het maakt niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet. We noemen het ook wel een weduwepensioen of weduwnaarspensioen.

Wat gebeurt er met mijn nabestaandenpensioen als ik ga samenwonen?

Nabestaandenuitkering stopt U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief. Als u besluit om binnen 6 maanden weer alleen te gaan wonen, krijgt u opnieuw een nabestaandenuitkering. U bent niet langer minstens voor 45% arbeidsongeschikt.

Kan ik pensioen krijgen van ex?

U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft daarom beiden recht op de helft van dat pensioen. Stel uw pensioenuitvoerder tijdig op de hoogte van uw scheiding.

Wat is het maximum gezinspensioen?

Geïndexeerd komt dit neer op 83 254,37 EUR bruto per jaar (index 1,7758 op 01.09.2021) of 6 937,86 EUR bruto per maand. U kunt meerdere pensioenen van het ambtenarenstelsel onderling combineren.

Wat is het gezinspensioen?

Je krijgt een gezinspensioen als: een van beiden geen (of een laag) inkomen heeft; het alleenstaandenpensioen dat een van de partners zou krijgen kleiner is dan het bedrag dat je voor hem/haar kunt krijgen via het gezinspensioen.

Heeft mijn partner recht op mijn pensioen?

Uw burgerlijke staat: als u getrouwd of geregistreerd partner van elkaar bent, heeft u automatisch recht op nabestaandenpensioen. Als u samenwoont kunt u elkaar als partner aanmelden bij uw pensioenfonds of -verzekeraar. Of uw partner overlijdt vóór of na de pensioendatum.

Wat is verevening pensioenrechten?

Wanneer we over pensioenverevening praten, bedoelen we het verdelen van het ouderdomspensioen van u en uw ex-partner. Hierbij gaat het om het pensioen dat in de periode dat u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, is opgebouwd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven