Inhoudsopgave
- 1 Waarom is het belangrijk om een compromis op te stellen onder opschortende voorwaarden?
- 2 Wat betekend opschortende voorwaarden?
- 3 Hoe opschortende voorwaarden formuleren?
- 4 Is voorschot verplicht bij compromis?
- 5 Is opschortende voorwaarde verplicht?
- 6 Wat is het verschil tussen ontbindende en opschortende voorwaarde?
- 7 Wat als bod aanvaard is?
- 8 Wat als compromis niet doorgaat?
Waarom is het belangrijk om een compromis op te stellen onder opschortende voorwaarden?
Bij het opmaken van het compromis kan je ervoor kiezen om een opschortende voorwaarde in te lassen. Meestal is het de kandidaat-koper die via deze weg extra bescherming inbouwt. Een opschortende voorwaarde kan het akkoord tussen de kandidaat-koper en de verkoper vernietigen als deze voorwaarde niet vervuld wordt.
Wat betekend opschortende voorwaarden?
In tegenstelling tot de optie, is het inlassen van een opschortende voorwaarde geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij koper en verkoper hun akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde.
Welke opschortende voorwaarden bij bod?
Bij een opschortende voorwaarde komt een verkoop (na een bod) pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper een lening bij de bank krijgt. In ruil voor deze gunst moet je wel een vergoeding betalen aan de verkoper.
Hoe opschortende voorwaarden formuleren?
Een opschortende voorwaarde is pas geldig wanneer zij duidelijk is omschreven en niet uitsluitend afhangt van de wil van één van de partijen. Bijvoorbeeld de voorwaarde ‘Ik zal betalen als ik zin heb’ is niet geldig omdat de voorwaarde volledige afhankelijk is van de wil van de koper.
Is voorschot verplicht bij compromis?
Hoewel het niet verplicht is, is het wel gebruikelijk om een voorschot overeen te komen. Dat is nu eenmaal in het voordeel van de verkoper. Zo beschikt de verkoper namelijk al over een bedrag dat als schadevergoeding kan dienen als de koopovereenkomst uiteindelijk ten laste van de koper zou worden ontbonden.
Wat moet er allemaal in een compromis staan?
Verkoopovereenkomst of compromis: wat moet er in staan?
- De namen en gegevens van alle betrokken partijen.
- Een beschrijving van het pand in kwestie.
- De exacte verkoopprijs van het pand.
- De datum en tijdstip van de eigendomsoverdracht.
- De huidige gebruiksmodaliteiten van het huis.
- Informatie over de te overleggen attesten.
Is opschortende voorwaarde verplicht?
Geen verplichting. Een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening kan enkel in de koop-verkoopbelofte of in het compromis opgenomen worden als u daar als verkoper mee instemt. U bent dus geenszins verplicht om akkoord te gaan met de opname van zo’n voorwaarde.
Wat is het verschil tussen ontbindende en opschortende voorwaarde?
Opschortende voorwaarden maken dat de overeenkomst pas aanvangt nadat de bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Bij ontbindende voorwaarden vervalt de overeenkomst wanneer de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Is een bod doen bindend?
Hoe bindend is een bod? Wanneer het bod minstens het goed en de geboden prijs nauwkeurig en zonder enig voorbehoud bepaalt, spreken we van een bindend bod. Als de verkoper het bod van de koper aanvaardt, komt er een verkoop tot stand.
Wat als bod aanvaard is?
Indien een bod aanvaard wordt door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg bestaat er geen “vrijblijvend bod”, maar zal een bod steeds bindend zijn voor de uitbrenger ervan.
Wat als compromis niet doorgaat?
Meestal bepaalt de compromis in deze gevallen een schadevergoeding van 10% indien de koper niet overgaat tot het verlijden van de notariële akte (en dus betaling van de koopprijs). Indien er géén schadevergoeding bepaald is, zal deze door de aangezochte rechtbank begroot worden.
Hoe doe je een bod op een bouwgrond?
Een bod (mondeling, per mail, per SMS of schriftelijk) is bindend als de verkoper het bod aanvaardt. Je moet dan het huis/appartement/bouwgrond kopen tegen de door jou geboden prijs en dit zelfs als je nog geen voorschot betaalde.