Hoeveel diastase is normaal?

Hoeveel diastase is normaal?

Een diastase is het uitwijken van de rechte buikspieren. Bovenop de buik liggen de rechte buikspieren, die met elkaar verbonden zijn via een bindweefsel-peesplaat. Deze peesplaat loopt vanaf de onderkant van je borstbeen tot aan je schaambot en is onder normale omstandigheden ongeveer 1 cm breed.

Heb ik een diastase?

Heb ik een diastase? Misschien heb je na je zwangerschap een klein buikje of lijk je nog steeds 5 maanden zwanger. Dit zijn tekenen die van de buitenkant op een diastase wijzen, maar belangrijker zijn (vage) lichamelijke klachten. Denk aan lage rugpijn, incontinentie en een drukkend gevoel in je bekkenbodem.

Welke oefeningen niet doen met diastase?

Het is heel belangrijk dat je buikspieroefeningen doet die passen bij de mate van diastase waar jij last van hebt. Ga echt niet zomaar je rechte buikspieren weer oefenen en al helemaal niet vlak van de bevalling. Door verkeerd of te vroeg oefenen kun je een diastase verergeren.

Hoe lang diastase?

Hoelang het vervolgens duurt voordat de diastase is verdwenen, verschilt per vrouw. Bij de één is de ruimte tussen de rechte buikspieren snel weer genormaliseerd, bij de ander heeft het lichaam meer tijd nodig. Bij 60 procent van de moeders is de diastase zes maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten.

Kan je diastase voorkomen?

Maar niet alle vrouwen ontwikkelen problémen met diastase, zoals een grote opening in de buikwand, functieverlies en pijn rond het bekken tijdens of na de zwangerschap. Door vroeg in de zwangerschap te starten met specialistische training kunnen problemen met diastase worden voorkomen!

Welke klachten bij diastase?

Mogelijke symptomen bij een diastase:

  • Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik.
  • Een ’tuutje’ op je buik zien bij buikspieroefeningen.
  • Lage rug-en bekkenklachten.
  • Bekkenbodemklachten.
  • Obstipatie (verstopping)
  • Pijn rond de navel en/of een navelbreuk.
  • Problemen met helemaal doorademen.

Wat zijn diastase klachten?

De klachten die we in de praktijk vaak zien bij mensen met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van: Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, waardoor mentaal ongemak. Krachtsverlies: het spiercorset zorgt voor steun, opvangen van balansverstoringen en veranderen van bewegen.

Welke week diastase?

Diastase na de bevalling Het is nodig om je buik te laten groeien. Vanaf week 35 van de zwangerschap heeft elke zwangere vrouw dan ook een diastase. Kort na de bevalling is er meestal nog steeds ruimte te voelen tussen de rechte buikspieren en is het normaal dat de linea alba nog zacht aanvoelt.

Hoe ontstaat een diastase?

Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit (buikdruk) te groot. Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven