Inhoudsopgave
Waar staat een sneeuwklokje voor?
Symboliek. Hoop, lenteverwachting, vrede, macht, carnaval. In Bohemen geloofde men, dat als je de eerste sneeuwklokjes plukt en daarmee langs je ogen wrijft, je het hele jaar vrij zal zijn van oogkwalen.
Waar groeit een sneeuwklokje?
Het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De plant is afkomstig uit Zuid-Europa en in de Lage Landen sinds de achttiende eeuw plaatselijk ingeburgerd, oorspronkelijk vooral als stinsenplant. Hij wordt veel aangeplant en verwildert gemakkelijk.
Welk sneeuwklokje?
Er zijn twee soorten die veel zijn aangeplant, en nadien verwilderd. De meest voorkomende is het Gewoon sneeuwklokje de andere Groot sneeuwklokje (respectievelijk Galanthus nivalis en G. elwesii), beide van de Amaryllidaceae of Narcissenfamilie. Deze zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheidden.
Wat doen met uitgebloeide sneeuwklokjes?
Laat het loof van de uitgebloeide sneeuwklokjes volledig afsterven, de bollen halen hieruit hun voedsel. Staat ze in een grasveld, maai dan niet tot ze volledig is afgestorven. Zorg ervoor dat de sneeuwklokjes in de zomer niet uitdrogen. Geef ze bij extreme droogte eenmalig flink wat water.
Hoe ontstaan sneeuwklokjes?
Januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes. Als een sneeuwklokje zich op een plek goed voelt, wordt een bolletje al snel twee bolletjes en zo kan na verloop van tijd een mooi wit tapijt van tere bloemetjes ontstaan. Een vrij onbekende manier om meer sneeuwklokjes op het erf te krijgen, is door zaaien.
Kunnen sneeuwklokjes binnen?
Haal sneeuwklokjes naar binnen voor het eerste voorjaarsgevoel. Alle soorten sneeuwklokjes zijn geurig, zeker binnen in een vaasje. TIP Voor langer plezier van deze klokjes binnen: koop een paar potjes bloeiende sneeuwklokjes bij het tuincentrum, haal ze uit hun pot en zet ze bij elkaar in een grote glazen vaas.
Welke maand sneeuwklokjes?
Sneeuwklokje specificatie
Hoogte: | 15cm |
---|---|
Afstand: | 8cm |
Planttijd: | September – December |
Bloeitijd: | februari – maart |
Kunnen sneeuwklokjes tegen sneeuw?
Vorst, sneeuw of kou, dat maakt het kleine sneeuwklokje niet uit. Hoe fragiel de bloemen ook lijken, het zijn ijzersterke tuinplanten die makkelijk 6 weken bloeien. En ze komen jaar na jaar hondstrouw terug, telkens met een beetje meer. Sneeuwklokjes plant je, net als de andere lentebloembollen, in september.
Hoe diep plant je sneeuwklokjes?
Plant ze drie keer zo diep als het bolletje groot is. Sneeuwklokjes kunnen prima in de schaduw of halfschaduw geplant worden. U ziet ze dan ook vaak terug in een boomrijke omgeving.
Kun je sneeuwklokjes zaaien?
Het is vrij ongebruikelijk, maar je kunt sneeuwklokjes ook zaaien. Als de groene zaaddozen geel worden, iets opengaan en de steeltjes naar de grond buigen, wordt het tijd om de zaden te verzamelen. Zaai ze direct in de grond. In Groot-Brittannië zijn sneeuwklokjes enorm populair.
Kunnen bloembollen binnen?
Je zet de bol-op-pot namelijk gewoon binnen neer. Daar kunnen ze prima tegen en jij bent in één klap van je winterdip af. Verwelkom ze dus snel, de narcissen, krokussen, kievitsbloemen, hyacinten, blauwe druifjes, Amaryllisen, tulpen en Irissen.
Hoe plant ik sneeuwklokjes?
De bolletjes van Galanthus nivalis moeten in het najaar voor november geplant worden. De bloemen verschijnen al aan het eind van de winter. Plant ze drie keer zo diep als het bolletje groot is. Sneeuwklokjes kunnen prima in de schaduw of halfschaduw geplant worden.