Kan een schuldsaldoverzekering geweigerd worden?

Kan een schuldsaldoverzekering geweigerd worden?

Ja, dat kan. Mensen die lijden aan een chronische of zware ziekte kunnen soms moeilijkheden ondervinden om een schuldsaldoverzekering te vinden. Verzekeraars beschouwen hen als een groter risico en vragen daarom soms een bijpremie of weigeren de dekking.

Wat als je geen schuldsaldoverzekering hebt?

Toch zullen banken in de praktijk zelden een woonlening toestaan zonder dat u daarbij ook een schuldsaldoverzekering afsluit. Voor de bank is dat een garantie dat het kapitaal van de lening alsnog wordt terugbetaald als een kredietnemer overlijdt.

Hoeveel betaal je voor een schuldsaldoverzekering?

Hangt af van je lening! Welke prijs je moet betalen voor je schuldsaldoverszekering, hangt in grote mate af van je lening. De premie wordt immers berekend op basis van het geleende kapitaal, de rentevoet en de duurtijd van de lening.

Kun je een schuldsaldo verzekering stoppen?

Net zoals bij andere verzekeringen kan je jouw schuldsaldoverzekering jaarlijks opzeggen. Je dient dan drie maanden voor de vervaldag jouw verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen. In dat geval sluit je een nieuwe lening af en kan je dus ook opnieuw een schuldsaldoverzekering kiezen.

Is een schuldsaldo verzekering verplicht?

Opgelet! Een schuldsaldoverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel zo dat de meeste kredietinstellingen voor grote kredieten (bijvoorbeeld een hypothecaire lening of professioneel krediet) vragen om dergelijke verzekering aan te gaan om een bijkomende garantie te hebben.

Wat is een bijpremie?

De verzekeraar moet de premie verdelen tussen enerzijds de basispremie en anderzijds de eventuele bijpremie. Een bijpremie houdt rekening met een verhoogd overlijdensrisico omwille van uw gezondheidstoestand.

Is de schuldsaldoverzekering verplicht?

Kan je van schuldsaldoverzekering veranderen?

Je kan een nieuwe schuldsaldoverzekering aangaan of jouw bestaande schuldsaldoverzekering overdragen bij een andere maatschappij zonder tussenkomst van de notaris. Het volstaat hiervoor om het akkoord te krijgen van de financiële instelling waar jouw huidig hypothecair krediet loopt.

Hoe lang duurt een schuldsaldoverzekering?

Traditioneel werden de premies voor een schuldsaldoverzekering betaald gedurende 2/3 van de looptijd van de hypotheeklening. Een voorbeeld: als u een krediet afsloot voor een duur van 20 jaar, dan betaalde u de premies voor de schuldsaldoverzekering gedurende een termijn van 13 jaar.

Is een brandverzekering verplicht?

Is een brandverzekering verplicht? Neen, de brandverzekering of woningverzekering is niet wettelijk verplicht, behalve als het opgenomen is in het huurcontract. In België zijn meer dan 5.000.000 woningen verzekerd. Weet dat indien een brand ontstaat door uw fout, de financiële gevolgen heel ernstig voor u kunnen zijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven