Inhoudsopgave
Wat zijn referenties in CV?
Bij sommige sollicitaties is een referentie meer dan dat. Er kan gevraagd worden om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft.
Wat houdt referenties in?
Een referentie is met betrekking tot een sollicitatie- of selectieprocedure het noemen van een contact(persoon) bij een eerdere werkgever of onderwijsinstelling van een sollicitant.
Wat zijn goede referenties?
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega’s of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Wat wordt er gevraagd bij een referentie?
Meestal worden twee referenties gevraagd. Vermeld dan van allebei de naam, het bedrijf, de functie en de contactgegevens. Is het al wat langer geleden dat je om toestemming hebt gevraagd, controleer dan altijd even of de contactgegevens nog kloppen.
Hoe zet je een referentie op je cv?
Hoe vermeld je referenties op je cv Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel ‘Referenties’ op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
Waar zet je referenties in motivatiebrief?
De ideale plaats om jouw referenties te noemen is in de motivatiebrief. Je kan hier ook vermelden waar je ze van kent en wat jullie samenwerking was. Overigens moet je weten dat niet elke werkgever een referentiebrief belangrijk vindt.
Hoe zet je referenties in je cv?
Waarom referenties opvragen?
Om tijdens het sollicitatieproces grip te krijgen op wat een sollicitant in de praktijk nu werkelijk goed kan of juist niet, kun je één of meerdere referenties van de sollicitant controleren. Meestal is een refentie inwinnen één van de laatste stappen van de sollicitatieprocedure.
Wat vraag je aan referenties?
5 tips voor het natrekken van referenties
- Vraag om toestemming. Bij het natrekken van referenties moet je zorgvuldig te werk gaan.
- Trek minstens twee referenties na.
- Stel relevante vragen aan de referent.
- Kijk naar het grote plaatje.
- Bespreek de resultaten met de sollicitant.
Waar moet een referentie aan voldoen?
Deze 6 dingen moet je weten over referenties!
- Een potentiële werkgever moet altijd toestemming vragen aan jou om referenties te benaderen.
- Naast positieve punten bevat een waardevolle referentie ook verbeterpunten.
- Zet referenties niet standaard op je cv, tenzij daar in de vacaturetekst om gevraagd wordt.
Wat is een referentie check?
De term ‘referentiecheck’ verwijst naar een gesprek met een ‘referent’ die in het cv van een kandidaat vermeld staat. Meestal is dit een oud-leidinggevende, -begeleider of -docent.
Hoe vraag je om referentie?
Wie vraag je als referentie? Het is gebruikelijk om nooit ongevraagd iemand op te geven als referentie. Vraag altijd de betreffende persoon of hij/zij het goed vindt om voor jou als referentie op te treden. Dan wordt diegene niet overvallen door een telefoontje van iemand die van alles over jou wil weten.