Inhoudsopgave
Kun je lavendel helemaal terugsnoeien?
Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.
Kan je lavendel te kort snoeien?
Snoei lavendel nooit op het kale hout Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten.
Wat met uitgebloeide lavendel?
De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.
Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?
Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk ‘verhout’ aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.
Hoe en wanneer snoei je lavendel?
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit:
- Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen!
- Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je ‘m goed in vorm.
Hoe ver mag je lavendel terugsnoeien?
Hoe moet je lavendel snoeien? In het voorjaar: insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 – 25 cm boven de grond in.
Kun je lavendel in mei nog snoeien?
Oude lavendel snoeien doe je een paar weken na de hoofdsnoei, dus eind april of begin mei. Een vakman weet dat je vanaf drie knoppen in het oude hout lavendel moet snoeien. Met een beetje geluk ontstaan er dan ook drie nieuwe scheuten.
Wat kan je maken met lavendel?
Met takjes gedroogde lavendel kun je bijvoorbeeld zelf scrub, geurzakjes en lavendelolie maken of je duikt de keuken in voor thee en zelfgemaakt lavendelijs.
Kan lavendel overwinteren?
In de tuin is een lavendel volkomen winterhard, mits hij niet te nat staat. Maar in een pot is hij wel degelijk vorstgevoelig, omdat de wortels in die pot van alle kanten bevriezen, waardoor het sap van de plant er uit vriest. Niet binnen zetten, want dan zal de plant gaan groeien( veel te vroeg).
Wanneer kun je de lavendel snoeien?
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Wat is de lavendel in de tuin?
Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer 25 soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel ( Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.
Waar kun je lavendel planten?
Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar in het voor- of najaar als de grond (nog) warm is heb je het meeste kans op gezonde planten.
Wanneer moet de lavendel gesnoeid worden?
Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.