Inhoudsopgave
Hoe vind ik de hoofdschakelaar?
Waar zit de hoofdschakelaar? In een woonhuis bevindt de hoofdschakelaar zich in de groepenkast die in de meterkast is gemonteerd. Vaak is de hoofdschakelaar vlakbij de elektriciteitsmeter gemonteerd.
Welke hoofdschakelaar groepenkast?
Een 2 polige hoofdschakelaar gebruiken we voor een 1 fase groepenkast. De 4 polige hoofdschakelaar gebruikt je voor de 3 fase groepenkast. Welke groepenkast je gebruikt, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom. Als je een 1 fase groepenkast in je meterkast hebt, dan staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter.
Welke hoofdschakelaar bij 3x35A?
Maar de laatste tijd worden woningen steeds vaker van een 3-fase aansluiting van 3x25A of 3x35A voorzien. De reden hiervoor is dat het aantal groepen toeneemt. Dit zijn groepen met een relatief zware belasting. De standaard groepenkasten zijn voorzien van hoofdschakelaar van 40A.
Waar zit de stoppenkast?
De meterkast is de ruimte waarin normaal gesproken alle aansluitingen en meters bevinden. Dus zowel de gasmeter, watermeter, wifi, telefoon, glasvezel, CAI als de groepenkast (het energieverdeelsysteem). Deze mag bij woningen maximaal 3 meter van de voordeur bevinden.
Waar zit de aardlekschakelaar?
Een aardlekschakelaar zit tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. In principe hebben alle woningen die in of na 1976 zijn gebouwd of gerenoveerd, in de meterkast een aardlekschakelaar die de woon- en slaapkamergroepen beveiligt.
Welke hoofdschakelaar bij 3x63a?
Je MOET (althans volgens de voorschriften) een HOOFDSCHAKELAAR plaatsen boven je meter. Dat moet een 4 polige (minimaal of gelijk aan) 63 Ampere exemplaar zijn.
Welke hoofdschakelaar bij 3x50a?
Je MOET (althans volgens de voorschriften) een HOOFDSCHAKELAAR plaatsen boven je meter. Dat moet een 4 polige (minimaal of gelijk aan) 63 Ampere exemplaar zijn. Daarna mag je zelf weten wat en hoe je het doet. Wil je uit oogpunt van selectiviteit werken dan zul je maximaal 50A groepen mogen gebruiken.
Wat doet een stoppenkast?
De stoppenkast is de voorloper van de groepenkast. Een stoppenkast bestaat voor het grootste gedeelte uit stoppen (zekeringen). Een groepenkast bestaat voornamelijk uit installatieautomaten. Als er dus een stroomstoring plaatsvindt, springt er in een stoppenkast een stop die vervolgens vervangen moet worden.
Hoe weet ik of ik een aardlekschakelaar heb?
Een aardlekschakelaar is voorzien van een test-knop, dit is een knop op de aardlekschakelaar met de letter “T”. Wanneer u uw aardlekschakelaar gaat testen, dient u er eerst voor te zorgen dat de aangesloten installaties uitgeschakeld zijn.
Waarom slaat mijn aardlekschakelaar uit?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.