Inhoudsopgave
- 1 Waarom is interculturele communicatie belangrijk?
- 2 Wat zijn verschillende dilemma’s waar je mee te maken krijgt bij interculturele communicatie?
- 3 Waar is interculturele communicatie van toepassing?
- 4 Wat is intercultureel contact?
- 5 Wat is tastbare cultuur?
- 6 Wat is interculturele hulpverlening?
- 7 Hoe houd je rekening met cultuurverschillen in de zorg?
Waarom is interculturele communicatie belangrijk?
Je kunt jezelf flink wat flaters en misstappen besparen en een soepele omgang met anderen bevorderen door je van culturele verschillen bewust te zijn, ze te respecteren en je communicatie hierop aan te passen. …
Wat is interculturele opvoeding?
In tegenstelling tot het wij/ik-denken gaat de Interculturele pedagogiek uit van dynamische opvoedingspatronen. Deze pedagogiek kenmerkt zich door een cultuursensitieve houding jegens migrantenouders en hun kinderen, gericht op het overbruggen van cultuurverschillen en niet op het vergroten ervan.
Wat zijn verschillende dilemma’s waar je mee te maken krijgt bij interculturele communicatie?
mensen uit een specifieke cultuur spreken hun baas aan op dezelfde manier als hun collega’s. iemand uit een diffuse cultuur houdt de context in de gaten, kijkt meer naar de verhoudingen en zal meer moeite ondervinden wanneer hij moet zeggen wat hij denkt.
Wat is culturele ruis?
Communicatie vindt plaats binnen een context. Daarbij kan interne (emoties) of externe (geluid van buitenaf) ruis optreden. Als culturele programmering invloed op de boodschap heeft, dan kan er culturele ruis optreden (bijvoorbeeld het spreekvolume bij een presentatie).
Waar is interculturele communicatie van toepassing?
Er is sprake van interculturele communicatie wanneer personen of groepen met een verschillende culturele achtergrond met elkaar communiceren. Omdat elke cultuur zijn eigen normen, waarden en omgangsvormen kent, liggen misvattingen en onbegrip op de loer.
Wat zijn interculturele verschillen?
Interculturele communicatie is communicatie tussen personen uit verschillende culturen. Om het verschil in referentiekader te overbruggen, is het in de communicatie van belang om kennis te nemen van elkaars waarden, normen en/of referentiekader. Dan verloopt de communicatie beter.
Wat is intercultureel contact?
Wat is interculturele sensitiviteit?
Intercultureel sensitief wil zeggen dat je naar een cultuur kunt kijken zowel vanuit je eigen referentiekader als vanuit het referentiekader van de ander. Interculturele sensitiviteit is dynamisch en niet statisch: het is een groeiproces.
Wat is tastbare cultuur?
1. De buitenste laag, of de zichtbare laag van een cultuur noemen we de tastbare zaken, of artefacten. Als je bijvoorbeeld als buitenlander in Nederland komt, dan zijn de tastbare zaken de eerste zaken die je opvallen. Denk aan de fietspaden, de gebouwen met grote ramen en de gordijnen die vaak open zijn.
Wat wordt bedoeld met cultuur?
Cultuur is dat wat de mens schept. Het begrip staat tegenover “natuur” (dat wat aangeboren is, wat spontaan en zonder menselijk toedoen is ontstaan) en verwijst naar menselijke activiteit en de symbolen die deze activiteit betekenis geven.
Wat is interculturele hulpverlening?
Wanneer je intercultureel hulpverleent ben je je bewust van de invloeden van de (culturele) normen en waarden van een persoon en erken je die. Hoe je dit kunt doen vertellen wij je als De Multicultuur tijdens bijvoorbeeld een training.
Wat zijn de verschillen tussen culturen?
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
Interculturele contactmomenten nemen toe Denk aan de toename van migratie: meer en meer mensen verplaatsen zich van, door en naar andere plaatsen. Dit leidt tot nieuwe ontmoetingen waarin iemand in aanraking komt met een grote variëteit aan groepen, netwerken en gemeenschappen.
Hoe houd je rekening met cultuurverschillen in de zorg?
Hoe houd je het beste rekening met de cultuur en beleving van een patiënt?
- Stel neutrale vragen en wees open en belangstellend.
- Ga op zoek naar meer informatie.
- Vergissen is menselijk.
- Kom in actie bij discriminatie en pesten.