Inhoudsopgave
Is standplaats een arbeidsvoorwaarde?
Als in de arbeidsovereenkomst een specifieke werklocatie staat kan al snel worden gesteld dat het gaat om een arbeidsvoorwaarde. Is er geen eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen? Dan kan de werkgever onder omstandigheden alsnog eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wijzigen.
Wat is standplaats werknemer?
We krijgen vaak de vraag van zowel werkgevers als werknemers of het is toegestaan om een overeengekomen standplaats (de werklocatie, werkplek of vestiging) te wijzigen. Ons antwoord is altijd hetzelfde (en dus altijd anders): dat is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.
Welke rechten heb je als je werkgever gaat verhuizen?
Antwoord. Wettelijk is niets vastgelegd over de gevolgen voor een werknemer bij een verhuizing van het bedrijf van zijn werkgever. En het staat een werkgever is in principe vrij om zijn bedrijfsactiviteiten elders voort te zetten. Wel moet hij eerst advies van de ondernemingsraad vragen.
Kan een baas je zomaar verplaatsen?
Zelfs al staat er iets anders in je arbeidsovereenkomst. Een werkgever mag je niet zomaar overplaatsen, al zul je er bij een tijdelijke overplaatsing sneller gehoor aan moeten geven. Dit kan alleen als er een redelijk belang is bij de locatiewisseling. Je werkgever moet dus een goede reden hebben voor de overplaatsing.
Heb ik recht op overplaatsing?
Een overplaatsing kan ook gebeuren bij bepaalde omstandigheden bijvoorbeeld als u een relatie krijgt met een andere medewerker. In principe bent u niet verplicht om een overplaatsing altijd te accepteren. Een overplaatsing kan namelijk een wijziging in uw arbeidscontract betekenen en dit mag niet zomaar gebeuren.
Wat valt onder Instructierecht?
Als werkgever heb je een wettelijk instructierecht om ordevoorschriften uit te vaardigen waaraan een werknemer zich moet houden. Volgens dit wettelijke instructierecht moet het dan gaan om voorschriften ‘omtrent het verrichten van de arbeid’ of om voorschriften ‘met betrekking tot de goede orde in de onderneming’.
Hoe ver mag je van je werk wonen?
Maximaal een uur onderweg. Het lijkt er op dat de meeste werkenden het niet erg vinden om enige tijd naar hun werk te reizen, maar de grens bij een uur leggen. Wordt het langer dan kiest bijna een derde voor een andere woonplek.
Wat is de standplaats?
v./m. (-en), 1. plaats waar iemand of iets op zeker ogenblik staat of zich bevindt; plaats waar een schip zich op een bepaald ogenblik bevindt; 2.
Kan mijn werkgever mij uitlenen?
De werkgever kan jou “uitlenen” aan/detacheren bij een andere werkgever (in feite: een opdrachtgever.) Je blijft gewoon in dienst bij je eigen werkgever en wordt gewoon door hem betaald. Als jij feitelijk meer uren zou moeten werken dan 36 dan kan dit alleen na overleg tussen jou en je werkgever.
Wat kan ik doen als ik op een andere locatie moet werken?
Overplaatsing naar een andere vestiging kan op meerdere manieren door de werkgever worden vormgegeven:
- In samenspraak met de werknemer.
- Met een beroep op het instructierecht van de werkgever.
- Met een beroep op een wijzigingsbeding.
- Met een beroep op het goed werknemerschap.
Kan werkgever werkplek wijzigen?
In principe kan je werkgever niet zomaar je standplaats wijzigen. Maar op deze regel is een uitzondering: Staat er in jouw arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding, dan mag de werkgever jouw standplaats wijzigen. Maar alleen als hij daar zo’n zwaarwegend belang bij heeft dat jouw belang daarvoor moet wijken.
Kan mijn werkgever mij verplichten ander werk te doen?
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.