Kan een grootouder bezoekrecht eisen?

Kan een grootouder bezoekrecht eisen?

Grootouders hebben in principe recht op contact met hun kleinkinderen. Dat staat zelfs uitdrukkelijk ingeschreven in het Burgerlijk Wetboek. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: Indien dit niet lukt, kunnen grootouders zich tot de familierechtbank wenden om het omgangsrecht af te dwingen.

Wat zijn de rechten van de grootouders?

Het recht op persoonlijk contact van de grootouders is vastgelegd in artikel 375bis B.W.: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.

Wat zijn de rechten van opa en oma?

Het Burgerlijk Wetboek regelt in artikel 1:377a dat een kind recht heeft op omgang ‘met zijn ouders en met degene die in nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat’. Dit betekent dat ook opa en oma een recht op omgang met hun kleinkinderen kunnen hebben.

Hoe kan ik mijn kleinkinderen zien?

Wanneer het door omstandigheden niet lukt om (tijdelijk) de kleinkinderen op bezoek te krijgen, of met hen dingen samen te doen: kan je via sociale media met elkaar in contact blijven, als zij dat ook willen. Via Facebook, Whatsapp, Instagram, … kunnen foto’s en berichten gedeeld worden.

Hebben grootouders het recht om hun kleinkind te zien?

In de wet is geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders vastgelegd. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een ‘nauwe persoonlijke betrekking’.

Welke rechten heb je als tante?

Het omgangsrecht is een zelfstandig, persoonlijk recht, dat steunt op de bloedverwantschap zelf en op de wederkerige genegenheidsge- voelens die de familiebanden van nature impliceren (2). Bovendien kunnen naast de ouders ook de grootouders en naaste bloedverwanten, als oom en tante, een omgangsrecht verkrijgen.

Heb ik als grootouder recht om mijn kleinkind te zien?

Wie zei opa en oma bezoeken is een recht?

Geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Grootouders kunnen echter wel zelf naar de rechter stappen en vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen op te leggen.

Hoe vaak grootouders zien?

Sommige kinderen worden wekelijks gedropt bij oma en oma, omdat de ouders aan het werk moeten. Terwijl anderen hun grootouders máár eens per maand of een paar keer per jaar zien.

Wat als ik mijn kleinkind niet meer mag zien?

Ondanks dat er geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen bestaat, kunnen grootouders aan de rechter vragen om een omgangsregeling vast te stellen. Op basis van vaste jurisprudentie is van belang dat grootouders kunnen aantonen dat zij een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ met het kind hebben.

Wat houdt recht op family life in?

Family life biedt uitkomst voor de (groot)ouders zonder gezag. Een ouder zonder gezag heeft recht op omgang als er sprake is van een nauwe persoonlijke band met het kind. In de termen van het Europese hof heet dit “family life”.

Wat zijn de rechten van een vader zonder gezag?

Omgang met uw kind (voor de ouder zonder gezag) U hebt recht op en de plicht tot omgang met uw kinderen. Dat is wat anders dan de zorg hebben voor uw kinderen. Ouders die wel gezag hebben, moeten namelijk een zorgverdeling maken.

Kan ik mijn kleinkind zien?

Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek bevat een uitdrukkelijk recht op het zien van het kleinkind. Het is een principieel omgangsrecht waarvoor je geen bijzondere reden hoeft in te roepen. Er hoeft ook geen overeenkomst te zijn tussen de partijen: de rechter beslist steeds in het belang van het kind.

Wat kun je doen als je je kleinkind niet mag zien?

Wat is bijzonder affectieve band?

Een bijzonder affectieve band met het kind. Voorbeelden in de rechtspraak: de man die na de geboorte met de moeder heeft samengewoond maar die niet de genetische vader is, de stiefvader na overlijden van de moeder, de meerderjarige zus (met een groot leeftijdsverschil met zijn minderjarige broer), …

Wat voor rechten hebben opa en oma?

Wat kan ik doen als ik mijn kleinkind niet mag zien?

TIPS

  1. Blijf loyaal aan je kind, maar blijf als grootouder buiten het conflict van je kind door zo neutraal mogelijk over de ex-partner van je kind te praten.
  2. Vang je kleinkinderen op zonder tegen hen negatief over hun ouders te praten.

Welke rechten heb je als opa en oma?

Wat te doen als je kind geen contact meer wil?

Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.

Wat is affectieve band?

Om alvast een tipje van de sluier te lichten: een affectieve relatie is een emotionele band tussen twee mensen. Het kan hierbij om verschillende soorten relaties gaan, zolang het gevoelsleven maar betrokken is. De liefdesrelatie is de bekendste vorm van affectieve relaties.

Hoeveel rechten hebben grootouders?

Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Grootouders kunnen echter wel zelf naar de rechter stappen en vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen op te leggen.

Wat zijn de rechten van een oma?

Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek bevat een uitdrukkelijk recht op het zien van het kleinkind. Het is een principieel omgangsrecht waarvoor je geen bijzondere reden hoeft in te roepen. Wel zijn het de ouders die moeten aantonen dat het kind geen of een beperkt belang heeft bij het omgangsrecht met de grootouders.

Kunnen grootouders voogdij krijgen?

Grootouders kunnen wel de voogdij hebben over hun kleinkinderen. Ook andere familieleden kunnen de voogdij hebben over hun neefjes en nichtjes. Een voogd wordt benoemd als beide ouders of de alleenstaande ouder zijn/is overleden. De wetgever spreekt geen voorkeur uit over wie voor de voogdij in aanmerking komt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven