Kan politie medische gegevens opvragen?

Kan politie medische gegevens opvragen?

Overheidsinstanties en de politie hebben geen recht op gegevens uit het medische dossier van de patiënt tenzij de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven of als dit is opgenomen in een wettelijke bepaling.

Heeft politie geheimhoudingsplicht?

De persoon aan wie politiegegevens zijn verstrekt is verplicht tot geheimhouding daarvan behoudens voor zover een bij of krachtens de wet gegeven voorschrift tot verstrekking verplicht of zijn taak daartoe noodzaakt.

Wat zijn medische gegevens AVG?

Medische gegevens zijn gegevens van gevoelige aard waarvoor strenge wettelijke eisen gelden. Als werkgever mag in u het kader van uw loondoorbetalingsverplichting en voor de re-integratie een beperkt aantal noodzakelijke medische gegevens verwerken van uw zieke werknemers.

Wie mag naar medische gegevens vragen?

Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.

Kan werkgever medische gegevens opvragen?

Gezondheidsgegevens zijn zogeheten bijzondere persoonsgegevens, die organisaties alleen mogen verwerken als hiervoor een uitzondering is in de wet. Uw werkgever mag uw gezondheidsgegevens daarom niet verwerken. Uw werkgever mag alleen een beperkt aantal noodzakelijke gegevens verwerken als u zich ziek heeft gemeld.

Heeft de politie mijn adres?

U stuurt uw brief aan de privacyfunctionaris bij de eenheid van de Nationale Politie die het dichtst bij uw woonplaats is. Het adres kunt u opzoeken in de adressenlijst van de politie.

Wat is medische data?

In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo’n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers.

Wat valt er onder het medisch beroepsgeheim?

Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.

Is vragen naar medische gegevens strafbaar?

Medische persoonsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Het verwerken daarvan is in principe verboden. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), die nog geldt tot 25 mei 2018, kent een uitzondering voor de verwerking van medische persoonsgegevens.

Wie heeft er toegang tot het medisch dossier?

In principe hebben alleen de zorgverleners waarmee je een behandelrelatie hebt, toegang tot jouw medisch dossier. Je mag als patiënt bij het ziekenhuis een overzicht opvragen van wie jouw gegevens hebben ingezien. Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om bij te houden wie jouw dossier hebben ingezien.

Welke medische gegevens zijn te bekijken via het landelijk schakelpunt?

Als het nodig is voor een behandeling én als de patiënt toestemming heeft gegeven, kunnen zorgaanbieders via het LSP medische gegevens bekijken. Het gaat dan om de belangrijkste gegevens uit jouw dossier bij de huisarts en een overzicht van de medicijnen die je gebruikt.

Wat is LSP toestemming?

Het Landelijk Schakelpunt is een zorginfrastructuur: een netwerk waar zorgaanbieders op kunnen aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten raadplegen in elkaars systemen – 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het Landelijk Schakelpunt is hiervoor speciaal ontwikkeld en beveiligd.

Kan bedrijfsarts medische dossier inzien?

Als zieke werknemer heb je recht op privacy. Alleen de bedrijfsarts of de Arboarts mogen je medische gegevens verwerken. Dat betekent dat je werkgever niet mag vragen: wat je precies mankeert.

Welke gegevens heeft de huisarts?

Uw huisarts bewaart de volgende gegevens:

  • Naam, adres en woonplaats (NAW) gegevens.
  • Geboortedatum.
  • Geslacht.
  • Telefoonnummers en eventueel e-mailadressen.
  • Burgerservicenummer (BSN)
  • Verzekeringsgegevens.
  • Medische gegevens, bijvoorbeeld over uw behandeling, doorverwijzingen en resultaten van onderzoeken.

Welke gegevens LSP?

Welke gegevens kunnen worden uitgewisseld via het LSP? Samenvatting van een deel van je dossier bij de arts of de arts verstandelijk gehandicapten. Medicijnen waar je niet goed tegen kunt of last van kunt hebben in combinatie met andere medicijnen, de zogenoemde allergieën, intoleranties en contra-indicaties.

Wat staat er in het LSP?

LSP staat voor het Landelijk Schakel Punt. Dit is een platform om veilig uw zorgverleners zoals huisarts, apotheek en dokterspost medische gegevens te laten delen. Uw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier over u bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor uw behandeling.

Heeft de bedrijfsarts contact met huisarts?

De bedrijfsarts mag de volgende dingen doen: Belangrijke (medische) informatie opvragen bij jouw huisarts of andere behandelaar. Dit mag alleen als je hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.

Wie kan je medisch dossier inzien?

Gegevens over iemands gezondheid zijn gevoelig. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dan ook dat dit bijzondere persoonsgegevens zijn. En dat organisaties deze gegevens alleen mogen gebruiken als aan bijzondere voorwaarden wordt voldaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven