Waar vind ik asbest in huis?

Waar vind ik asbest in huis?

Waar zit asbest in huis? Asbest kun je zowel binnen als buiten het huis aantreffen, bijvoorbeeld in golfplaten op de schuur, dakgoten en rondom de schoorsteen, maar het kan ook verwerkt zijn in plafondplaten, rioleringsbuizen, het kruipluik of de stoppenkast.

Waar kan asbest worden aangetroffen?

Waar kan asbest in zitten? Al sinds 1993 is asbest een verboden grondstof in Nederland. In nieuwe producten wordt het niet meer gebruikt. Asbest komt nog wel veel voor in oudere gebouwen of producten, zoals vloerbedekkingen, schoorsteenpijpen en apparaten.

Hoe zie ik of het asbest is?

Asbest zelf is wit, blauw of bruin. Alleen asbestvezels zijn microscopisch klein en zie je met het blote oog niet. Asbestvezels kun je daardoor niet herkennen, alleen via een microscoop. Asbest werd vroeger dan ook veel gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld rondom warme leidingen, bij plafonds en daken.

Wat te doen als er asbest in je huis zit?

Asbest in huis kun je het beste laten verwijderen door een deskundig (‘gecertificeerd’) bedrijf. Zij zorgen ervoor dat er zo min mogelijk asbestvezels vrijkomen en maken alles grondig schoon, zodat er geen vezels in je huis achterblijven.

Wie haalt asbest op?

Voor de veilige verwijdering van asbestdaken groter dan 100 m² werk je best samen met een erkende asbestinzamelaar. De bigbags zijn te koop op het recyclagepark (Sint-Jansstraat 14) tijdens de openingsuren. Meld vooraf bij de parkwachter of je één of twee bigbags wenst.

Kan asbest in hout zitten?

Als asbest op een verkeerde manier verwijderd wordt dan kan het gebeuren dat er vezels vrijkomen welke ingeademd kunnen worden. Asbestvezels zitten nog steeds in gebouwen in Hout .

Hoe weet ik of ik asbest golfplaten heb?

Een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 bestaat altijd uit asbest. Asbestvrije leien of golfplaten herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

Hoe weet je of golfplaten asbest bevatten?

Asbest golfplaten kan je op zich snel herkennen aan hun codering of markering. Aan de laatste golf of voorlaatste golf zie je een markering. Is deze markering AT, NF of CAF dan betreft het asbest golfplaten. Als er geen markering aanwezig is, kunnen de golfplaten nog steeds asbestvezels bevatten.

Is asbest altijd hard?

Asbest kan hard (hechtgebonden) of zacht (niet hechtgebonden) zijn. Bij zacht asbesthoudend materiaal is de structuur vaak vezelachtig. Harde asbesthoudende materialen zoals cementgebonden producten kunt u goed herkennen aan de wafel- of honingraatstructuur op één van de zijden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven